chmi.cz (ČHMÚ)
09.02.2024 10:31:00

Počasí v českých horských střediscích rozhodně nepřipomíná půlku února a nedělá tak vůbec radost těm návštěvníkům, kterým už začaly jarní prázdniny

❄❄❄Počasí v českých horských střediscích rozhodně nepřipomíná půlku února a nedělá tak vůbec radost těm návštěvníkům, kterým už začaly jarní prázdniny. V pátek bude pokračovat nevlídné počasí s velkou oblačností a občasným deštěm či mrholením, navíc se bude ještě více oteplovat.. V sobotu tam očekáváme už spíše dubnový den, ale přesto se najdou místa, kde právě sobota bude díky přechodnému zlepšení počasí🌤 nejlepším dnem tohoto týdne pro venkovní aktivity na horách a na mnoha místech v Česku si tak v sobotu budete moci pěkně zalyžovat⛷. Sněhové podmínky v největších českých skiareálech jsou díky technickému sněhu většinou zatím stále ještě dobré, avšak mimo sjezdové tratě je již situace mnohem horší. Častý déšť ale zhoršuje podmínky i na sjezdových statích.

❄Ve středu a ve čtvrtek se na horách v severní polovině území přechodně ochladilo a napadlo i trochu toho sněhu, který přechodně vylepšil podmínky tam, kde nějaký starý sníh zůstal ležet. Toto krátkodobé ochlazení se ale vůbec nedostalo na jih území, a tak na Šumavě obleva pokračovala a srážky tam byly i nadále převážně dešťové.

❄Větší množství přírodního sněhu nyní leží opravdu již jen na hřebenech nejvyšších hor. Např. na hlavním šumavském hraničním hřebeni leží ve výšce nad 1300 m n m. místy až kolem 150 cm sněhu, avšak např. Churáňov s nadmořskou výškou 1118 m n. m. je dnes již beze sněhu, viz. fotka pod příspěvkem. Velmi podobné je to i v Krušných horách, jen na hřebeni tam leží mnohem méně sněhu. V severních horách je situace lepší. Nejlépe jsou na tom Krkonoše, kde souvislá sněhová pokrývka začíná většinou od výšky cca 800 m n. m. a s každým dalším výškovým metrem sníh rychle přibývá. I ve východní polovině Jizerských hor leží sníh zhruba od podobné výšky. Kompletní sněhové zpravodajství ze stanic ČHMÚ je zde v obvyklé tabulce: https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_snh_list.php?sort=1&sort_type=desc&foblast=&frbot=0&send=Vyhledat

❄I v okolních zemích je sněhová situace podobná. Dole v horských údolích je často zeleno, avšak nahoře v horách je sněhu většinou dost. Podíváme li se na Slovensko, tak např. Štrpské Pleso udává 84 cm, Chopok 245 cm a Lomnický štít dokonce 315 cm. 3 metry sněhu leží i na Zugspitze na pomezí Německa a Rakouska a např. na konci rakouského údolí Ötztal v Obergurglu v blízkosti italských hranic leží v nadmořské výšce 1941 m n. m. 64 cm přírodního sněhu a přilehlé hřebeny a ledovce mají výšku sněhu také až ke 3 metrům.

❄Ani na začátku příštího týdne bohužel nemůžeme očekávat žádné výrazné zlepšení sněhové situace na horách.

webkamera Churáňov - SV směr 1118 m n.m.
webkamera Lysá hora - JZ směr 1324 m n.m.
webkamera Zell am See-Kaprun 1000 m n. m., zdroj www.foto-webcam.eu https://www.foto-webcam.eu/webcam/zellamsee/
webkamera Obertauern 1812 m n. m., zdroj www.foto-webcam.eu https://www.foto-webcam.eu/webcam/obertauern3/
webkamera Ramsau, zdroj www.foto-webcam.eu https://www.foto-webcam.eu/webcam/hotel-lindenhof/

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty