Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.02.2024 18:45:23

Počasí: A zase to rozhraní. Na severu i sníh, na jihu až 14 °C

V Česku se už potřetí za tuto zimu objeví výrazné frontální rozhraní. V předchozích případech přineslo i velkou kalamitu do jižních Čech a na Vysočinu. Tentokrát opět výrazně rozdělí naši republiku v teplotách. Na severu může být kolem noci na čtvrtek a ve čtvrtek až kolem nuly a přechodně se objeví sněhové nebo smíšené srážky. Směrem na jih bude na teplé straně rozhraní naopak teplo s teplotami až 14 °C, nejčastěji pak kolem 8 °C. Studené počasí může přechodně severní polovinu republiky zaskočit, protože se jinak v předpovědích mluví jen a jen o "jaru" místo zimy. V noci na čtvrtek se chladný vzduch propadne na chvíli i více na jih, na Vysočinu apod.

U frontálního rozhraní je však vždy nutné zohlednit jednu důležitou věc. Snadno se může posunout více na sever nebo na jih, a počasí tak ze dne na den změnit vůči předpovědi. Situaci před rozhraním ještě doplní poslední dosti větrný den - středa. Po tomto záludném vpádu chladnějšího vzduchu by měla v Česku zvítězit teplá strana rozhraní a od pátku se oteplí i na severu. V krajích Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a v noci na čtvrtek také ve Středočeském a na Vysočině dávejte zejména od 400 m n. m. pozor za volantem.

Předpověď počasí na další dny

Ve středu bude zataženo až oblačno. Od severu občas déšť či přeháňky. Nad 1100 m n. m., odpoledne a večer na severu i v nižších polohách srážky smíšené nebo sněhové. V noci na čtvrtek i více na jih! Teploty 7 až 13 °C, na severu ke konci dne až 0 °C.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo, občas déšť či přeháňky. Na severu srážky smíšené. Teploty od 2 °C na severu po 14 °C na jihovýchodě.

V pátek bude zataženo až oblačno. Ojediněle, v severozápadní polovině území častěji déšť či přeháňky. Teploty 7 až 11 °C, na západě až 14 °C.

Od soboty bude oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Ojediněle slabý déšť, mlhy. V dalších dnech znovu kolísavé počasí se srážkami, většinou teplé. Teploty 10 až 15 °C, později 3 až 8 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty