chmi.cz (ČHMÚ)
04.02.2024 19:11:00

Jaký bude následující týden Nadprůměrně teplý, ve své první polovině i dost větrný a slunečních paprsků si užijeme velmi málo. Celý týden bude ve znamení vlhkého a teplého proudění z Atlantiku

Jaký bude následující týden❓

Nadprůměrně teplý, ve své první polovině i dost větrný a slunečních paprsků si užijeme velmi málo.

👀Celý týden bude ve znamení vlhkého a teplého proudění z Atlantiku. Srážky se budou ale během týdne objevovat „ve vlnách“ jak budou přes naše území postupovat jednotlivé frontální systémy od západu. I když budeme po většinu týdne ve velmi teplém proudění, ve středu a ve čtvrtek nakrátko ovlivní prostor střední Evropy výrazné teplotní rozhraní. To bude oddělovat teplý vzduch v jižní polovině od studeného v té severní.

❄️Jediná šance na sněžení v rámci týdne bude s největší pravděpodobností právě v tyto dny a to hlavně v severních oblastech našeho území, které by měly být přechodně v chladném sektoru. Sněžit by mohlo zejména v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách a Beskydech, kde by mohlo napadnout až kolem 10 cm nového sněhu. V severních a severovýchodních Čechách by dokonce mohlo přechodně sněžit i v nížinách, ale vše bude záležet na přesné lokalizaci chladného vzduchu, která ještě není v tuto chvíli definitivní.

👉Celý týden nás budou provázet nadprůměrné teploty, v některých dnech budou odpolední maxima až o 10 °C nad průměrem (vztaženo k období mezi lety 1980 a 2010). Nejteplejšími dny budou patrně pátek a sobota, kdy by teploty mohly stoupat až k 15 °C. Kvůli velké oblačnosti budou také velmi teplé noci.

👀Výraznější změnu v charakteru počasí naznačují modely aktuálně na samém konci týdne, kdy by mohlo vlivem blokující tlakové výše nad západní Evropou převážit do prostoru střední Evropy chladnější proudění severních směrů. Uvidíme, zda se tento předpoklad bude potvrzovat i s novými výpočty modelů.

Obrázky: Teplotní rozhraní, jak ho vidí model ICON ve čtvrtek v noci (teplota ve výšce cca 1400 m n.m.) a nový sníh během chladnější epizody pohledem modelu ECMWF (odhady nutno brát v tuto chvíli s rezervou).


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty