Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.01.2024 15:29:47

Počasí: Ráno mráz, odpoledne nad nulou. Na víkend pak další oteplení

Ve střední Evropě bude dočasně úřadovat tlaková výše . Počasí se s ní uklidní, přechodně pomine velký vítr, a na obloze se bude přetlačovat sluníčko s nízkou oblačností . Teplota bude na noc klesat pod nulu, odpoledne ale bude nad nulou. Jediný případ, kdy i denní teplota bude nízká, bude situace, kdy se v noci vyjasní, teplota hodně klesne pod nulu, a pak se hned ráno vytvoří nízká oblačnost. Ta potom funguje jako poklička a studený vzduch u země zapouzdří. Ve druhé polovině týdne je očekáváno další větší oteplení a série vichřic od oceánu. Je zajímavé, jak se absolutně vytratila zima mimo hory.

Nicméně takové už novodobé zimy jsou. Většina sněhu napadne v první polovině zimy, pak už nejsou po sněhu ani památky. To už je častější ledovka. Vichřice, které přijdou kolem víkendu od západu, budou opět silné. Mlhy a nízká oblačnost, které se budou objevovat až do čtvrtka, budou zejména ráno mrznoucí. Pozor na namrzání mostních konstrukcí i jiných povrchů. Zajímavost z praxe pro motoristy: pokud parkujete na slunci, interiér se přes den hodně rozehřeje, na noc se uvnitř srazí vlhkost z tohoto tepla a ráno budete mít zamrzlá skla vozidla i zevnitř. Řešením je zcela auto vyvětrat cca v době západu slunce.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude jasno až polojasno. Místy, během dne ojediněle zejména na Moravě a na severozápadě Čech nízká oblačnost, mrznoucí mlhy. Teploty 1 až 7 °C, ojediněle až 11 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, místy nízká oblačnost či mlhy, v noci i mrznoucí. Teploty 1 až 5 °C, při slunečnu až 8 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Zpočátku místy mlhy i mrznoucí. Teploty 4 až 8 °C, při mlhavu jen kolem 2 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo, od západu místy občas déšť, přeháňky, nad 800 m n. m. i sníh. V dalších dnech bude oblačno až zataženo, občas srážky, na horách zpočátku sněhové. Později méně srážek i oblačnosti Teploty 5 až 9 °C, postupně až 12 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty