Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.01.2024 18:05:00

Počasí: Zásadní oteplení a velký vítr. Zpočátku ale i ledovka

Po zimní vsuvce přijde velké oteplení až na jarní hodnoty teplot. Na severovýchodě přijde oteplení později. Jak už to tak bývá, aby se prosadilo prudké západní proudění od oceánu, přijde další epizoda vichřic. Západní vítr bude nejsilnější ve středu a čtvrtek. Přestože po oteplení přijde ochlazení, tak nic nyní nenaznačuje, že by se měla usadit ve střední Evropě zima, přestože už je její vrcholná část dle kalendáře. Než se oteplí, tak budou opět hrozit ledovka a náledí na podchlazeném zemském povrchu. Bude to problém už pondělního odpoledne a večera.

Srážek se objeví v novém týdnu hodně. Zpočátku budou nakrátko mrznoucí, a pak bude pršet. Bude fungovat klasický scénář, že hodně srážek spadne na horách a návětrných stranách vrchovin. Za překážkami bude v nížinách naopak srážek méně. Nejteplejší bude středa, kdy vyskočí odpolední teploty i nad 10 °C. V nejbližších dnech ještě pozor na mrazivá rána. V pondělí ráno už se v Čechách budou mrazy přetlačovat s oblevou, na Vysočině ale třeba bude kolem -7 °C. Větrné nadnulové plískanice budou opět náporem na imunitu.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku polojasno. Během dne od severozápadu déšť nebo přeháňky, místy, zejména v severovýchodních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě, dále na severovýchodě obecně srážky mrznoucí. Nad 700 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 3 až 7 °C, ale lokálně jen -1 až 3 °C na zmíněných místech s mrznoucím deštěm.

V úterý bude převážně zataženo, déšť či přeháňky, nad 500 m n. m. i smíšené. Teploty 3 až 7 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, déšť, přeháňky, k večeru nad 700 m n. m. smíšené srážky. Teploty 8 až 12 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Občas déšť či přeháňky. V dalším období více srážek na dalších frontálních systémech. Postupně i smíšené srážky. Teploty 3 až 8 °C nejčastěji.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty