Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.01.2024 08:18:39

Počasí: Teploty kolem nuly a velký vítr. „Pocitovka“ proto mrazivá

Počasí dalších dnů se příliš nebude těšit oblibě. Odpolední teploty budou kolem nuly, jenže do počasí denně promluví silný západní až jihozápadní vítr. A proto pocitová teplota při pobytu venku poletí i hluboko pod bod mrazu. Často bude kolem -5 °C, ale i níž. Místy se objeví sněžení, nebo v nižších polohách déšť se sněhem. Nejčastěji bude sněžit kolem hor a vrchovin. Vypadá to, že nás nečeká ani zimní idylka ani nějaká rozumná obleva. Počasí bude studené větrné. Výhodou větru i v noci by mělo být méně škrabání zamrzlých skel aut. Při větru skla obvykle nezamrzají ani při teplotě pod nulou. Výhledově pak modely počítají s přetlačovanou zimního počasí s oblevami.


Předpověď počasí na další dny

Během soboty bude zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy. Zejména v jižní polovině území místy až polojasno. Odpoledne a večer místy sněžení. Teploty -2 až 2 °C. Od večera větrno.

V neděli bude bude zataženo až oblačno, zejména na jihu a jihovýchodě místy přechodně až polojasno. Místy, hlavně na severu a severovýchodě sněžení. Teploty -1 až 3 °C. Větrno.

V pondělí bude bude proměnlivá oblačnost, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty -1 až 3 °C. Větrno.

Od úterý bude proměnlivá oblačnost, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Později na frontálním systému sněžení, déšť se sněhem, déšť i mrznoucí zejména na východě. Teploty -2 až 2 °C, za teplou frontou až 7 °C. Větrno.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty