Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.01.2024 07:51:55

Informace k prudké změně počasí. Déšť přejde ve sníh a teploty se propadnou

Rázná změna počasí je tady. Ve střední Evropě se prudce ochladí a vrátí se zima. Pád teplot a změna budou o to horší, že doteď byly teploty nad průměrem a na leden to za okny moc nevypadalo. Jak bude změna probíhat? Hned v sobotu nás začala ovlivňovat tlaková níže nad Středomořím. Zejména na jihu a jihovýchodě přišly první dešťové nebo smíšené srážky. Přes sobotu budou většinou dešťové a teplota půjde naposled nad nulu. Srážky celkově ovlivní hlavně jih území, a to i v neděli a v pondělí. 

Takže zatímco ještě v sobotu bude pršet a odpolední maxima budou kolem 5 °C, právě v sobotu večer se začne prudce ochlazovat od severu až severozápadu. Srážky přejdou večer, v noci, nebo nejpozději ráno ve sněžení. V neděli už bude na 90 až 95 % území celodenní mráz, a v neděli večer už bude dokonce kolem -4 °C. Pokles teplot pak bude pokračovat. Zejména na jihu bude pokračovat slabé sněžení. Napadnout tam může až 10 cm sněhu. Ve vyšších polohách i víc.

Po srážkové činnosti, která do konce neděle zasáhne hlavně jižní polovinu republiky, se začne od severu pozvolna vyjasňovat. A teploty tak budou hlavně v noci klesat dál. V pondělí, úterý a středu budou mimořádně mrazivá rána. Běžně bude kolem -10 °C, ale v údolích na sněhové pokrývce bude teplota klesat až k -16 °C. V odpoledních hodinách pak bude kolem -5 °C, na severovýchodě bude mrznout více. Půjde o ledové dny - tj. dny s celodenním mrazem. Dříve běžná věc, v dnešní době už jich moc přes zimu není.

Kolem příštího víkendu se začne lehce oteplovat, ale zimní počasí prozatím sevře Česko pevně. Kdo má rád sluníčko, potěší jej slunečný nový týden. Hluboké mrazy obvykle přináší právě sluníčko a vyšší tlak vzduchu v zimních měsících. Na co nejsme letos vůbec zvyklí, tak to je extrémně suchý vzduch, který s sebou mrazivé počasí přinese. Chraňte svoje dýchací cesty. Zajímavost: vzduch bude tak suchý, že kdybyste jej naráz dostali do pokoje o teplotě 22 °C, relativní vlhkost vzduchu v pokoji klesne na 8 % (ale to jen za laboratorních podmínek).

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty