Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.01.2024 17:42:05

Počasí: Teploty spadnou až o 12 °C. Ze soboty na neděli nasněží

Velká změna u počasí ve střední Evropě se blíží. Do Česka se propadne velmi studené severní proudění. Stane se tak zejména ze soboty na neděli. Zároveň dorazí dost srážek ve stejném termínu. Původní déšť se změní v sobotu večer a v noci na neděli postupně od severozápadu po jihovýchod na sněžení. Zpočátku bude sníh tát. Až v neděli ráno začne být pod nulou a sníh se bude držet. Napadnout může až 10 cm sněhu. Někde na rozhraní, kde se teplota sotva dostane pod nulu, ale srážek tam bude nejvíce, může napadnout i víc sněhu. Pozitivní je, že následně se čekají celodenní mrazy, takže krajina dostane zimní háv a ten vydrží. 

Následný propad teplot bude citelný. Hlavně protože nyní byly teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem a počasí nemělo s lednem moc společného. Teď se karta otočí naplno a přijdou celodenní mrazy. Odpoledne bude kolem -4 °C a ráno pořádně přituhne. Při utišení větru, vyjasnění a na sněhové pokrývce může teplota klidně spadnout na -12 °C. V údolích a na severovýchodě to bude ještě níž. Prostě zima se vrací, a to zima taková, jak má být. V neděli ráno čekejte mírné problémy v dopravě. Nepůjde o sněhovou kalamitu, nicméně místy napadne sněhu dost na to, aby vznikly komplikace.

Předpověď počasí na další dny 

V pátek bude oblačno až zataženo a ojediněle mlhy. Ojediněle, na severozápadě a severu přechodně místy déšť nebo mrholení, zpočátku nad 400 m n. m., během dne nad 1000 m n. m. i déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty 4 až 8 °C.

V sobotu bude zataženo, od jihu déšť, nad 900 m n. m. postupně i níže sněžení, i vydatnější. Teploty 2 až 6 °C. Na konci dne ochlazení.

V neděli bude zataženo, sněžení, na jihovýchodě zprvu mrznoucí déšť. Odpoledne ustávání srážek. Teploty -4 až 0 °C, na konci dne už kolem -7 °C.

Od pondělí bude jasno až polojasno, na začátku a konci období i oblačno a ojediněle sněžení. Ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty s větším rozptylem -7 až 0 °C. Na severovýchodě i chladněji.

Od pondělí hlubší ranní mrazy. Minima budou mezi -6 až -15 °C podle oblačnosti, větru, sněhové pokrývky a pozice v údolí.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty