Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.01.2024 17:01:32

Počasí: Nadále nad nulou a hodně srážek. Ochlazení až v neděli

Na začátku nového roku bude v Česku nadále převládat teplejší oceánské proudění od západu. Přidá se i hodně srážek. Zejména v úterý a středu. Kolem soboty a neděle jsou ve hře i další vydatné srážky, ale to je prozatím příliš daleko. Znovu se rozfouká i čerstvý až silný západní vítr. Až v neděli modely očekávají ochlazení, které by mohlo přechodně znamenat návrat zimy. I to je však dost daleko před námi, takže musíme počkat na aktualizaci. Výrazné proudění a oblačnost udrží na drtivé většině našeho území nad nulou i ranní teploty.

Srážky kolem úterý a středy budou nejvydatnější na Šumavě. Znovu tak budou stoupat hladiny řek, protože jejich povodí jsou značně nasycená vodou. Hodně srážek také spadne na severních horách. Právě na horách bude střídavě sněžit i pršet. Ve vysokých polohách napadne dost sněhu. V kombinaci se silným větrem se tam budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Celkově bude tento týden s epizodami vichřic zase zatěžující pro dopravu a energetiku. Naštěstí se neočekává sněhová kalamita mimo hory, jak tomu bylo v této zimě už dvakrát – v prosinci, a to hlavně na Vysočině a v jižních Čechách.


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude zataženo, od západu občasný déšť. Nad 500 m n. m., od západu postupně až nad 1100 m n. m. déšť se sněhem nebo sněžení. Na horách v Čechách i vydatnější srážky. Teploty 2 až 6 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, na horách sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 6 až 10 °C.

Od pátku bude zataženo až oblačno, zpočátku místy polojasno. Ojediněle déšť. Postupně v dalších dnech oblačno až zataženo, na většině území, postupně místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, zpočátku v nížinách i srážky smíšené. Teploty 4 až 8 °C a citelné ochlazování postupně na -5 až 0 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty