chmi.cz (ČHMÚ)
29.12.2023 19:31:00

Sněhová situace na našich horách je po už tak trochu tradiční silné vánoční oblevě velmi rozdílná. V nižších nadmořských výškách do cca 700 až 800 m n. m. sníh většinou zmizel

❄❄❄Sněhová situace na našich horách je po už tak trochu tradiční silné vánoční oblevě velmi rozdílná. V nižších nadmořských výškách do cca 700 až 800 m n. m. sníh většinou zmizel, případně zůstal pouze v závětrných lokalitách. Ve vyšších horských polohách je ale sněhu, s výjimkou Krušných hor, stále poměrně dost. Na hřebenech hor se vyskytuje nejčastěji od 40 do 120 cm. Výrazná změna směrem ke zlepšení sněhových podmínek bohužel nenastane ani o nadcházejícím prodlouženém víkendu.

❄Nezvykle dobré jsou sněhové podmínky v centrální části Šumavy ve výškách nad cca 1000 m. Oproti jiným horách zde o Vánocích pršelo trochu méně a utažený sníh na běžkařských i sjezdových tratích zde většinou vydržel. Nejhůře dopadly Krušné hory. Tam bylo tání sněhu přímo extrémní. Např. v lokalitě Sněžník roztálo 53 cm sněhu za 30 hodin a nyní jsou tam dobré podmínky jen v nejvyšších partiích okolo Klínovce a Fichtelbergu. Jinde už jsou na běžeckých tratích sjízdné pouze jednotlivé úseky.

❄Stále velmi dobré jsou běžkařské podmínky zejména ve východní části Jizerských hor, kde probíhá častá úprava tratí (viz. fotka u příspěvku). Sklouznout se stále dá ale i jinde v Jizerkách. Výborně upravované trasy jsou k dispozici na hřebenu Jeseníků kolem Pradědu. Ve vyšších polohách Krkonoš je sněhu také dostatek, ale ne vždy zde probíhá tak kvalitní úprava tratí jako v Jizerských horách či v Jeseníkách. Běžkovat je stále možné i na hřebenech Orlických hor a Beskyd, ale podmínky jsou zde již omezené a je nutné si najít čerstvé informace o aktuálních úpravách a sjizdnosti tras. Ani relativní dostatek sněhu na kvalitní běžkování někde nestačí, protože zejména lesní úseky jsou často zapadány např. jehličím. Na Českomoravské vrchovině už přírodní sníh také většinou roztál.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty