Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.12.2023 16:52:07

Zimní počasí se zatím nevrátí. Bude nad nulou

Střední Evropa je pod vlivem teplého původem oceánského proudění. Konečně se přechodně uklidnil vítr a panuje jakési předjaří. Modely momentálně nepočítají s návratem zimy. Na horách sice bude střídavě sněžit, mimo hory však bude nad nulou, v nížinách dokonce až 10 °C. Teplota ve výšce nad zemí, kde se formuje zimní počasí, bude ve čtvrtek 10 °C nad obvyklým průměrem pro tohle období. Žádné další vydatné srážky se prozatím neočekávají. Při utišení větru se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Znovu se rozfouká pak na víkend.

Uklidňují se povodňové stavy řek.Jako poslední bude kulminovat Labe na dolním toku. Povodňová situace, která se prohnala Českem, byla největší od roku 2012 a někde až od roku 2006. Přestože řeky nedosáhly extrémních výšek hladin, tak na řadě míst padl třetí povodňový stupeň. V takové situaci se už toky vylévají z koryt na mnoha místech. Naštěstí většinou mimo města a obce. Po dlouhých letech tak bude mít krajina plošně hodně vody po zimních srážkách, což bude ideální pro jaro a také spodní vody. Prosinec byl nejdeštivější za spoustu let, údaje vyhodnotí Český hydrometeorologický ústav.


Předpověď počasí na další dny

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, zpočátku zejména na Moravě a severu Čech místy mlhy i mrznoucí nebo zataženo nízkou oblačností. Teploty 4 až 8 °C, na západě a zároveň severovýchodě až 10 °C.

pátek bude oblačno až zataženo, místy polojasno. Ojediněle déšť, na severu nad 1 200 m n. m. i sníh. Teploty 7 až 11 °C.

V sobotu bude zataženo až oblačno, od severozápadu přeháňky či déšť, zejména na severu nad 700 m n. m. i sníh. Teploty 5 až 9 °C, na jihovýchodě až 11 °C.

Od neděle bude oblačno až zataženo, od západu další srážky, postupně už od středních poloh sněhové. Teploty 4 až 10 °C, postupně 2 až 7 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty