chmi.cz (ČHMÚ)
27.12.2023 13:22:00

Konec roku se blíží. Přemýšlíte o tom, jestli si oslavy zpestřit ohňostrojem? Nebo jste spíše pro „zdravé povětří“? Podívejme se společně „pod pokličku“ ohňostrojům a jejich vlivu na vzduch, který dýcháme

🎆 Konec roku se blíží. Přemýšlíte o tom, jestli si oslavy zpestřit ohňostrojem? Nebo jste spíše pro „zdravé povětří“?

🔎 Podívejme se společně „pod pokličku“ ohňostrojům a jejich vlivu na vzduch, který dýcháme…

💥🔥 Ohňostroje nejsou ničím jiným než kontrolovanými výbuchy - tedy spalovacím procesem v ovzduší. Kromě zajímavého efektu s sebou bohužel přinášejí i některé negativní aspekty. Jedním z nich je krátkodobé, avšak potenciálně velmi výrazné, znečištění ovzduší.

ℹ️ Kde je vliv největší?

🎇 Míra znečištění z odpalů pyrotechniky bývá největší v místech s nejvyšší mírou odpalů - obzvláště v místech špatně odvětrávaných. Typicky se jedná např. o náměstí nebo sídliště ve větších městech, kde je vysoká koncentrace odpalů a zároveň relativně uzavřený prostor, který omezuje rozptyl znečištění do okolí - a to se zde tedy kumuluje.

⏰ Kdy je vliv největší?

🎆 Obecně bývá situace nejhorší těsně po novoroční půlnoci ve městech. Na stanicích imisního monitoringu bývají nejvyšší koncentrace v průměru pozorovány mezi 1. a 2. hodinou ranní 1. 1. To souvisí s faktem, že nějakou dobu trvá, než se znečištění rozptýlí do širšího okolí od místa odpalu a projeví se na stanicích v daném městě.

💭 Možná vás napadá, jestli se liší vliv velkého profesionálního ohňostroje a drobné zábavní pyrotechniky.

🎇 Jednoznačně výraznější je vliv drobných odpalů. Velké profesionální ohňostroje jsou jednak odpalovány ve vyšší výšce a znečištění se tedy lépe rozptýlí a také celkové odpálené množství pyrotechniky je výrazně menší. V prvních hodinách na Nový rok bývají koncentrace zejména prachových částic (PM) ve městech velmi vysoké. Není výjimkou, že v krátkodobém průměru je dosahováno nejvyšších hodnot za celý následující rok.

🎆 Mohou mít ohňostroje vliv na zdraví?

🔎 Na jednu stranu se jedná o velmi krátkodobé a velmi výjimečné znečištění. Na druhou stranu pokud se člověk nachází velmi blízko, mohou být hodnoty koncentrací znečišťujících látek extrémní.

🤕👶👵 Velmi vysoká míra znečištění může mít negativní dopad na zdraví i při krátkodobé expozici - a to zejména u náchylných osob, jako jsou osoby trpící chronickými dýchacími či kardiovaskulárními potížemi, malé děti nebo starší osoby.

🎆 Zajímají vás konkrétní látky, které se mohou dostávat do ovzduší při odpalování ohňostrojů?

👉 Např. suspendované (prachové) částice (zejména menší frakce PM2,5 a PM1 ) – různorodá směs částic velmi malé velikosti, které jsou obecně hojně produkovány během spalovacích procesů.

👉 Vybrané kovy – k dosažení konkrétního barevného efektu se používají soli různých kovů. Některé z nich se v ovzduší běžně téměř nevyskytují, proto je právě výskyt těchto prvků v ovzduší dobrým indikátorem vlivu odpalování pyrotechniky.

👉 Draslík (K), síra (S) – tyto dva prvky, zejména pak ve vzájemné kombinaci, tvoří součást střelného prachu a jsou tak přítomny víceméně ve všech pyrotechnických efektech. Nárůst koncentrace K během odpalů ohňostrojů může být i o několik řádů.

👉 Stroncium, baryum, měď, bismut, hořčík, titan, rubidium, chrom, vápník, antimon, olovo, mangan – prvky, jejichž koncentrace mohou být během odpalů zvýšené, protože se v pyrotechnice používají.

👉 Oxidy dusíku – jsou produktem spalovacích procesů, ale zvýšení jejich koncentrací nebývá příliš výrazné.

👉 Oxid siřičitý – u nich může dojít ke zvýšení koncentrací.

👉 Polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany (PCDD/Fs), hexachlorbenzen (HCB)



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty