Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
22.12.2023 06:36:55, aktualizováno 06:36:56

Počasí: Od severozápadu ochlazení s přeháňkami, výjimečně bouřkami. Další dny postupné oteplování

Situace:

V severozápadním proudění k nám bude proudit studený vzduch. V tomto sektoru se nadále bude dařit přeháňkám a ojediněle i bouřkám.

Obecně:

Během dne proměnlivá, hlavně velká oblačnost. V polohách nad 300 m smíšené nebo dešťové srážky. K večeru se začne nasouvat výraznější pásmo od jihozápadu s deštěm a sněžením. V polohách pod 500 m s deštěm. Přes den s teplotami do 5 stupňů, na severovýchodě a v horských oblastech i celodenní mráz. Stále se budeme potýkat i s větrem, který může v nárazech dosahovat až 70 km/h, ojediněle až 90 km/h.

Podmínky:

Podmínky budou pro bouřky méně vhodné než tomu bylo během čtvrtka, stále však svou roli bude hrát až extrémní střih větru, který i nyní je zaznamenán na sondážních měřeních v Německu. Např. Essen: střih větru 0-6 km 65,9 m/s, dále nízkohladinový střih větru (0-1 km), 19 m/s. Během dne dynamika stoupající a to včetně SRH 0-3 na 400 m2/s2, konkrétně, jihozápadní partie ČR. Impulz pro iniciaci bleskové aktivity bude omezenější, ale vzhledem k výrazné dynamické podpoře stále dostatečně pravděpodobný pro vydání této předpovědi / upozornění.

Bouřky:

I nyní stále probíhá slabší bouřková aktivita nad Německem. Přeháňky a bouřky jsou už trochu jiného typu než ty co přinesly bleskové výboje nad ČR během čtvrtka a noci na pátek. Nyní se jedná o více roztroušené chaotické cíle pásovitého tvaru. Tyto typicky zimní konvektivní přeháňky mohou být doprovázené bleskovými výboji, a to zejména v horských oblastech. Další variantou je iniciace bleskové aktivity v rámci horského pásma a následně krátkodobým zesílením v nížinách (stále s přítomností slabší bleskové aktivity).

Bleskové výboje hrozí ojediněle prakticky na jakékoliv výraznější přeháňce. Jedná se spíše o upozornění z důvodu návaznosti těchto bouřek na zimní období, kdy stále někteří lidé nejsou zvyklí se setkávat s bouřkami.

Smíšené srážky, někdy i krupky:

Bouřek, respektive bleskových výbojů by dnes mělo být mnohem méně než během čtvrtka. Stále ale platí, že výraznější přeháňková linie "nudlovitého tvaru", či zahnutého tvaru (připomínající obrácené písmeno C) nebo vlnkovitě tvarované radarové odrazy s bleskovou aktivitou mohou být doprovázené krátkodobě i silným nárazem větru (90 km/h). V případě horských oblastí/severovýchodu Čech a Moravy budou takové bouřky doprovázené i sněžením. V ostatních oblastech spíš půjde o srážky smíšené, dešťové, v silnějších přeháňkách s možností krupek.

Další dny: (Víkend)

V sobotu se bude nad naším územím udržovat frontální rozhraní mezi teplým vzduchem na ležícím na jihozápad od nás a studenou vzduchovou hmotou, která se bude nacházet na severovýchodě. To způsobí kontrast teplot, kde na části ČR, konkrétně na severovýchodě a částech Moravy budou teploty kolem nuly. Naopak v Čechách se teploty vyšplhají na 3-5 stupňů. Na celém území zataženo s deštěm, na východě a severovýchodě srážky sněhové. Během noci na neděli se na celém území rychle oteplí až na 7 stupňů. Vítr se bude postupně uklidňovat, ale stále bude vát čerstvý vítr v s možností nárazů až 70 km/h.

Sledujte předpovědi a zajímavosti i na mojí facebookové stránce 





Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty