Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.12.2023 16:05:35

Počasí: Absolutní nečas. Vichřice, déšť i sníh až do Štědrého dne

Takový příchod Vánoc jsme asi neměli spoustu let. Bláto je klasika, sníh se také sem tam za poslední roky objevil, ale to, co nás čeká letos, se vymyká tabulkám. Den za dnem bude bičovat Česko velký vítr, často vichřice, do toho se budou neustále obnovovat srážky. Dešťové, smíšené, sněhové, mrznoucí, prostě ve všech formách. A začalo to již ve čtvrtek.

Od vyšších poloh se sníh bude držet a napadne jej tam velké množství. V nížinách bude srážek o něco méně a půjde tam hlavně o vodu. Přes noc ale bude teplota klesat blíž k nule a sněhové nebo mrznoucí srážky se mohou objevit od 300 m n. m. Zejména ta neustálá vichřice s nárazy až 80 km/h bude absolutně nevlídná, sníží pocitovou teplotu a v kombinaci se srážkami prostě skoro nebude být možné venku.

Kdy tohle skončí? Hned na Boží hod už by mělo být počasí lepší. Alespoň co se týče srážek, ty zeslábnou. Vítr bohužel ne, vydrží až někdy do 26. nebo 27. prosince. Zatím to podle modelů nevypadá, že by se mělo po Vánocích prosadit zimní počasí. Rozhodně ne mimo hory a vrchoviny.

Na horách se rozpoutá opravdu bílé peklo. Bude tam hodně sněžit, foukat, budou se tvořit sněhové jazyky, závěje, hrozí při kombinaci větru a srážek bílá tma. Na horách nebude možné vycházet, rozhodně ne do hřebenových partií. Dávejte všeobecně pozor ve všech polohách na padající větve, ojediněle i celé stromy. Dále také na ranní náledí a ledovky. Hrozí i zimní bouřky, zejména v noci na pátek.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty