chmi.cz (ČHMÚ)
18.12.2023 13:30:00

Slunečné a teplé počasí přineslo oblevu i na hory Včerejší teploty vzduchu byly i v horských polohách nad bodem mrazu

🌞 Slunečné a teplé počasí přineslo oblevu i na hory

🌡 Včerejší teploty vzduchu byly i v horských polohách nad bodem mrazu. Na Sněžce (1603 m n. m.) byla v neděli průměrná denní teplota vzduchu 4,2 °C, pro zajímavost dlouhodobý průměr pro tento den je −4,9 °C. Na šumavském vrcholu Plechý byla včera průměrná denní teplota vzduchu 6,1 °C, na Šeráku v Jeseníkách 5,6 °C a na Javorovém v Beskydech 4,7 °C. I dnes jsou teploty vzduchu na horách vysoko.

☃️ Oteplení je ale jen přechodné, od středy by se mělo opět ochlazovat https://www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved.

🏔 Souvislou sněhovou pokrývku už najdeme převážně jen v polohách nad 750 m n. m. Vývoj sněhové pokrývky od začátku prosince můžete vidět na přiložených mapách z předchozích pondělních měření 4. a 11. prosince a z dnešního dne.

❄ Nejvíce sněhu je aktuálně na hřebenech Krkonoš. Polská meteorologická stanice Sněžka (1603 m n. m.) ráno zaznamenala celkovou výšku sněhové pokrývky 96 cm, Luční bouda (1413 m n. m.) 80 cm. V Beskydech je tradičně nejvíce sněhu na Lysé hoře (1322 m n. m.), a to 77 cm. Šumavská stanice Plechý (1344 m n. m.) udává 64 cm sněhu a Blatných vrch (1350 m n. m.) 62 cm. V Jeseníkách je nejvíce sněhu na stanici Šerák (1328 m n. m., 58 cm). Krušnohorský Klínovec (1236 m n. m.) udává 68 cm.

👀 Na údaje z dalších stanic se můžete podívat v přiložené mapě a v tabulkovém přehledu na odkaze https://hydro.chmi.cz/hppsoldv/hpps_snh_list.php.

📏 Naši hydrologové také dnes vyrazili v rámci pravidelného měření parametrů sněhové pokrývky do Jizerských hor a do Krkonoš. Maximum sněhové pokrývky 77 cm a vodní hodnotu 249 mm naměřili v lokalitě Růženčina zahrádka (1375 m n. m.). 📸 Fotky a další naměřené hodnoty jsou přiložené k tomuto příspěvku.

Violík, Sněžné jámy, Vysoké kolo, (foto: ČJ)
Celková výška sněhové pokrývky 4. 12., 11. 12. a 18. 12. 2023
foto: ČJ
Zlaté návrší, foto: ČJ.
Vlčí hřeben, foto: ČJ.
Mumlava, foto: ČJ.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty