Cianews.cz (ČIA)
Obchod a služby  |  02.09.2003 13:06:01

Soud nařídil další exekuci majetku společnosti Tesco Stores



Disponovat žádným svým movitým nebo nemovitým majetkem nesmí ode dneška Tesco Stores ČR. Na návrh věřitele společnosti, podnikatele a majitele firmy M.I.C. (Jiří Malík International Consulting) Jiřího Malíka, uvalil obvodní soud pro Prahu 1 na její majetek exekuci. Celková částka, o kterou v této exekuci jde, přesahuje 235 milionů korun. ČIA o tom dnes informoval Radek Zeman z EMC Public Relations. Tesco tvrdí, že k Jiřímu Malíkovi v současné době nemá žádné platné závazky.

Exekuci nařídil soudce Zdeněk Kučera na základě rozhodnutí vydaného 22. července 2003 rozhodčím soudem při Hospodářské a agrární komoře ČR. Soudce exekuci současně odložil, protože Tesco podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu. Exekutor tak mohl zatím pouze zablokovat veškerý majetek Tesca, aby bylo z čeho uspokojit pohledávky věřitele poté, až soud rozhodne v jeho prospěch.

„Společnost Tesco Stores ČR je přesvědčena o tom, že pan Malík zakládá svoje tvrzení na rozhodnutí arbitrážního soudu, které bylo vydáno v rozporu se zákonem. Společnost Tesco Stores podnikla zákonné kroky, které by vedly ke zrušení rozhodnutí arbitrážního soudu,“ sdělil ČIA Dušan Ružič, zastupující právník Tesca.

Předmětem pohledávek je podle věřitele nedoplatek za kupní cenu pozemků v Praze-Šeberově z roku 1998 ve výši 95 milionů korun. Zbytek tvoří úroky z prodlení a náklady na rozhodčí řízení. Malíkovy pohledávky vznikly v roce 1998 v souvislosti s prodejem projektu Obchodně-komerčního centra Praha-Jih Šeberov společnosti Tesco. Britská společnost tehdy odmítla doplatit zbytek kupní ceny za zhruba 80 hektarů pozemků. Důvodem podle věřitele bylo to, že se nepodařilo dosáhnout takzvané stabilizace územního plánu, podle které by pozemky byly určeny právě k výstavbě velkého obchodního centra.

Dnešní exekuce není jediná, kterou Malík proti Tescu vede. Proplacení jiné své pohledávky ve výši 130 milionů korun (původní částka 56 milionů korun plus úroky z prodlení a náklady rozhodčího řízení) se domáhal již v březnu, kdy přerovští exekutoři začali zabavovat zboží v letňanském Tescu. Obvodní soud pro Prahu 1 tehdy ji několik hodin po nařízení exekuce opět odložil ze stejných důvodů, z jakých ji rovnou odložil nyní. "Ve věci odložení takzvané březnové exekuce probíhá z podnětu pana Malíka dovolací řízení před Nejvyšším soudem ČR a současně byla podána ústavní stížnost Ústavnímu soudu ČR," poznamenal k tomu Pavel Kočiš ze společnosti Madison, která Jiřího Malíka mediálně zastupuje.

Celková výše pravomocně vymahatelných pohledávek Jiřího Malíka za Tescem tak k dnešnímu dni přesahuje 350 milionů korun. A podle Kočiše dluh bude narůstat. Jen úroky z prodlení představují dalších 107 tisíc korun denně.

-ved-, -ak-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688