chmi.cz (ČHMÚ)
27.11.2023 09:00:00

Může mít počasí vliv na zdraví? I když běžného, zdravého člověka rozmary počasí většinou nevyvedou z rovnováhy, nemusí to platit u lidí, kteří mají nějaké zdravotní potíže

🌦📰 Může mít počasí vliv na zdraví?

ℹ️ I když běžného, zdravého člověka rozmary počasí většinou nevyvedou z rovnováhy, nemusí to platit u lidí, kteří mají nějaké zdravotní potíže. Prudká změna počasí může výrazně zacloumat např. s lidmi, kteří mají narušený termoregulační systém.

📄 Martin Novák z ústecké pobočky ČHMÚ v rozhovoru pro Lidové noviny odpovídá na zajímavé otázky ohledně počasí a lidského zdraví.

😉 Čtěte dále…

🗞 Koho se tedy může počasí více dotknout?

🤕 Zejména jde o kardiaky, astmatiky, psychiatrické pacienty nebo seniory, kteří trpí řadou chronických nemocí. Samozřejmě i výše zmíněných lidí s poruchami termoregulačního systému.

📄 Jaké projevy počasí mohou být problematické?

ℹ️ Lidé s narušeným termoregulačním systémem mívají potíže zejména při výrazně vysokých nebo nízkých teplotách vzduchu. Teplotní extrémy znamenají totiž pro termoregulační systém zvýšenou energetickou zátěž. A pokud je tento systém narušený, nemá dostatek energie pro další procesy nezbytné pro lidský organismus.

🗞 Projevuje se zde i proměna klimatu?

🌍 Především pozorujeme, že se zvyšuje globální teplota a roste i extremita počasí. Oproti minulým letům výrazně přibylo tropických dnů, které zatěžují termoregulační systém.

📄 Mají změny vliv i na výskyt sezonních respiračních nemoci?

💉🤕 Šíření respiračních virů nejvíc prospívají mírné zimy s vysokou vlhkostí. Sezona nemocí, které tyto viry způsobují, proto obvykle nastává od poloviny podzimu do začátku jara, v letním období jich bývá většinou méně. Při krátkém letošním ochlazení začaly počty nemocných nejprve lehce stoupat, ale pak přišly teplé dny, které přetrvaly až do října. Počet pacientů s respiračními nemocemi byl proto v tomto období oproti minulým letům o něco nižší.

📄 Platí tedy pravidlo „čím bude tepleji, tím méně bude chřipky“?

🦠 Kdepak, spíš naopak. V posledních letech nám totiž přibylo tropických dnů a zároveň ubylo těch mrazivých, kdy teploty klesají pod nulu. A v takovém počasí se chřipkové viry tolik nešíří. V zimním období zaznamenáváme ale stále častěji to, že se teploty po celý den drží lehce nad nulou. A přesně taková teplota je pro šíření respiračních virů ideální.

🗞 Jak se projevuje změna klimatu na lidech s chronickými respiračními problémy?

ℹ️ Jejich organismus určitě nepříznivě ovlivňuje dusné vlhké letní počasí. Ještě nepříznivější pro ně ale bývá zimní období doprovázené teplotními inverzemi. Obzvlášť pokud se k nim přidá vyšší procento znečišťujících látek v ovzduší.

📄 Komu pomůže „utéct“ před podzimními inverzemi do teplých krajin?

🏖 Pro zdravé, aktivní lidi tato změna určitě nepředstavuje žádnou zátěž. Naopak jim leckdy prospěje nejen fyzicky, ale i psychicky. Prospěšná může být taková dovolená také pro astmatiky, jimž lékaři pobyt v teplém přímořském prostředí vyloženě doporučují. Starším nemocným lidem může ale podobná změna způsobit zdravotní problémy. Stejně tak jako lidem s narušeným termoregulačním systémem.

🗞 Hrozí něco těmto lidem?

🤕 Rychlý přesun z chladných podzimních dnů do míst, kde se teploty pohybují kolem třicítky, představuje velkou nárazovou změnu. A oslabený organismus může mít problém se s ní vyrovnat. Tito lidé pociťují přinejmenším v prvních dnech zvýšenou únavu a nedostatek energie a někdy může dojít i k oslabení imunity.

📄 Dá se nějak chránit před nepříznivými účinky počasí?

💉🔎 Určitě se vyplatí sledovat předpovědi počasí i stupeň biozátěže a podle toho si pokud možno naplánovat svůj den. Obzvlášť opatrní by měli být pacienti s některými zdravotními problémy. Lidem s anginou pectoris například škodí rychlé přechody z tepla do zimy i pobyt na studeném vzduchu. Proto pokud má být po ránu výrazný mráz, pak by měli svůj odchod z domova radši odložit.

🗞 Máte nějakou radu i pro zdravé lidi?

🌡🧥🏃 V podzimních dnech, kdy se teploty během dne výrazně mění, je vhodné mít určitě při ruce variabilnější typ oblečení. A pokud je hlášený vyšší stupeň biozátěže, pak by se měli vyhýbat extrémní fyzické i psychické zátěži. Určitě není moudré si jít v takový den třeba zaběhat, obzvlášť když bydlíme v lokalitě se zvýšenou koncentrací škodlivin ve vzduchu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty