chmi.cz (ČHMÚ)
16.11.2023 14:34:00

Už ve čtvrtek večer a v noci na pátek začne naše území od západu ovlivňovat frontální systém spojený s tlakovou níží Frederico

❄❄❄Už ve čtvrtek večer a v noci na pátek začne naše území od západu ovlivňovat frontální systém spojený s tlakovou níží Frederico. Po přechodu celého systému začne nad naše území proudit chladný vzduch od severozápadu až severu a sněhové srážky🌨, které se aktuálně vyskytují pouze na hřebenech našich nejvyšších hor, se budou postupně dostávat i do středních a přechodně i nižších poloh .

❄Než se dostaneme k víkendu, tak si nejdříve připomeňme zajímavý průběh tohoto týdne. Nejvíce sněhu leželo na našich horách hned v pondělí. Většinou bylo naměřeno ve výškách nad 800 až 900 metrů 1 až 10 cm sněhu, ale na hřebenech Krkonoš leželo okolo 20 cm a na hřebeni Šumavy 20 až 30 cm. Poté ale dorazila výrazná obleva, která byla doprovázená silným větrem a zejména na návětří hor i vydatnějším deštěm. Za tři dny napršelo na Šumavě 50 až 90 mm, v Krkonoších 40 až 70 mm a na ostatních horách nejčastěji 20 až 50 mm. Sníh tak většinou kompletně roztál. Výjimkou byl hřeben Krkonoš, kde zhruba od výšky 1400 metrů nějaký sníh zůstal ležet a na Sněžce dokonce postupně připadával až na dnešních 28 cm (viz. aktuální fotka ze Sněžky z webové kamery Humlnet u příspěvku). Jinde na hřebeni Krkonoš leží po včerejším a nočním sněžení 1 až 12 cm a na hřebeni Šumavy cca 1 až 3 cm.

❄V noci na pátek a v pátek bude nejdříve a nejvíce sněžit na Šumavě, kde napadne cca 10 až 20❄☃‼️. Poté se během pátečního dne proudění změní na zmiňované severozápadní až severní, začnou se vyskytovat občasné přeháňky a zejména na návětří severních hor se může jednat i o trvalejší sněžení. Během pátečního a sobotního dne tak nejvíce sněhu napadne na návětří severovýchodních pohraničních hor (pravděpodobně 10 až 20 cm). Kolik sněhu zde napadne si ale budeme ještě postupně upřesňovat.

❄Už v průběhu neděle ale bude od západu postupovat okluzní fronta, na které může nejdříve začít padat sníh či srážky mrznoucí i v nižších polohách. Zejména v Čechách se ale bude rychle oteplovat🌡↗️, sněhové, případně smíšené, srážky budou znovu přecházet v dešťové🌧 a i na horách začne sníh znovu odtávat. Nejdříve na horách na jihozápadě a nejpozději na horách na severovýchodě území.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty