Jak se připravit na novou topnou sezónu

Topení ilustrační

S přípravou na topnou sezónu je vhodné začít už s několikaměsíčním předstihem. Čeká na vás hned několik úkolů, které budou vyžadovat dostatek času na provedení. Je třeba zkontrolovat mnoho součástí tepelné soustavy, zaměřit se na úniky tepla ve vaší domácnosti a vyřešit případné problémy. V tomto článku se podíváme na to, co je třeba zařídit před začátkem topné sezóny, abyste ušetřili starosti i peníze za vytápění.

Zkontrolujte radiátory

Jedním z nejdůležitějších úkolů je kontrola všech radiátorů v domě či v bytě. Pokud ji provedete pečlivě, můžete na vytápění ušetřit opravdu výraznou částku. Na co se při ní zaměřit?

● Pokud máte byt ve vyšším poschodí či patrový dům, nezapomeňte odvzdušnit radiátory. Vzduch v tepelné soustavě snižuje její efektivitu. Je proto nutné topit déle, abyste dosáhli požadované teploty v místnostech.

● Radiátory by neměly být v zimních měsících zakryté závěsy, nábytkem či dalšími doplňky. Snižuje se tak jejich efektivita. Teplo se také může hromadit mezi závěsy a oknem, kde bude docházet k vyšším únikům.

● Pro zvýšení jejich účinnosti je možné stěnu za radiátory pokrýt odrazovou fólií.

Zaměřte se na kotel

Zákon domácnostem nenařizuje povinnou každoroční kontrolu plynových kotlů, ale přesto je vhodné ji v tomto intervalu realizovat. A doba před intenzivním používáním během topné sezóny je ideální. Domluvte si proto v předstihu termín se servisním technikem, abyste kontrolu zvládli zavčas. Správně provedená kontrola může zabránit nebezpečným únikům oxidu uhelnatého a dalším závadám, které mohou snižovat efektivitu vytápění. Pokud v domácnosti nemáte detektor CO, určitě si ho pořiďte, je to investice pár set korun, která se vyplatí.

Proč je důležitá údržba oken?

Velmi důležitá je také správná údržba oken. Ta může prodloužit jejich životnost a zároveň odhalit vady, které by během zimy způsobovaly drahé úniky tepla. Pojďme se tedy podívat,jak seřídit a ošetřit okna před zimou

Nejprve okna pořádně umyjte. Očistěte samotné sklo, rámy i křídla. Využijte pouze vlažnou vodu a jemný mycí prostředek. Nepoužívejte agresivní chemické čističe a drsné houbičky, případně abrazivní prostředky.
  • Prohlédněte a případně pročistěte odvodňovací otvory v dolní části rámu, rád v nich sídlí hmyz. Tyto otvory musí být průchozí, kvůli odvodu vlhkosti z rámu.¨
  • Zkontrolujte těsnění, bude stačit vizuální kontrola a případný test zmáčknutím. Pokud je těsnění v pořádku, vrátí se do původní podoby. Pokud je popraskané, ztratilo pružnost nebo je vytržené z rámu, je třeba ho vyměnit. Pokud těsnění jednou za rok potřete glycerinem nebo silikonovým olejem, prodloužíte jeho trvanlivost.
  • Promažte a vyzkoušejte funkčnost kování. Jednou za rok stříkněte silikonový olej do vyznačených otvorů a protočte kličku (při současném zmáčknutí pojistky proti chybné manipulaci). Drhne-li klička nebo křídlo seřiďte ho podle návodu od výrobce. U běžných oken je to snadné, stačí k tomu inbusový klíč. Posuvné systémy nebo pokud si na seřízení netroufáte, objednejte si raději odborný servis.
  • Dřevěná okna je třeba před zimou ošetřit balzámem na dřevo, který zacelí mikrotrhlinky v lazuře a oživí vzhled oken.
  • Okna některých výrobců musíte ručně nastavit na “zimní” režim. Informace zjistíte v návodech nebo na internetu prodejců oken. Moderní okna (např. výrobců VEKRA nebo Otherm) se přizpůsobí změnám teplot sama a není třeba nic nastavovat.

Kdy je třeba zkontrolovat komín?

Pokud při vytápění využíváte komín, je samozřejmě třeba nevynechat ani péči o něj. Kontrola komínu a pročištění spalinových cest by se mělo provádět alespoň jedenkrát ročně, ideálně před topnou sezónou. Důležité je v tomto případě myslet dopředu a objednat kominíka s předstihem, těsně před začátkem topné sezóny už bude těžké ho sehnat. Čištění ani kontrolu komínu bychom neměli provádět sami, pokud k tomu nemáme dostatečnou kvalifikaci.

Ing. Milena Tomčíková

Ing. Milena Tomčíková je ředitelkou vývoje a produktů spol. VEKRA, největšího výrobce oken a dveří v České republice. Je absolventkou České zemědělské university a již více než 20 let se významně podílí na budování nejznámější okenářské značky na českém trhu. Vede oddělení technického vývoje produktů a podílí se na řízení portfolia nabídky oken, posuvných systémů, vchodových a interiérových dveří a stínění značky VEKRA. Aktivně se podílí také na mediální prezentaci značky a edukaci v oblasti zdravého bydlení a udržitelných stavebních materiálů. Mezi její záliby patří sport, četba a malování.


VEKRA

VEKRA je největší producent oken a dveří v České republice. Na míru vyrábí dřevěná, dřevohliníková, hliníková i plastová okna, dveře a také stínění a interiérové dveře. Poskytuje kompletní službu od poradenství, přes výrobu a montáž, až po nadstandardní záruku a celoživotní servis, a to je v rámci Evropy unikátní přístup. Ve svých 4 výrobních závodech v ČR ročně vyrobí půl milionu oken a dveří. Důraz klade na vysokou kvalitu produktů i služeb s cílem zajistit jejich maximální životnost.

Více informací na https://www.vekra.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení