Začátky podnikání: 6 praktických tipů, jak šetřit a růst

Redakce, 6.11.2023
Ilustrační foto

Pro začínající podnikatele je cesta k úspěchu plná výzev a důležitých rozhodnutí. V této fázi může být obtížné udržet peníze pod kontrolou a někdy mohou utíkat i tam, kde bychom to nečekali. Právě to ale může být kamenem úrazu a ohrozit stabilitu vznikajícího podniku. S ohledem na finanční náročnost těchto začátků představujeme šest praktických tipů, jak ušetřit, efektivně spravovat náklady a nechat svůj byznys růst tím správným směrem.

Pozor už při počáteční administrativě

Chytrým, ale často podceňovaným krokem je registrace více oborů podnikání již při zápisu na živnostenském úřadě. Při prvotním ohlášení je mnohdy stanoven jednotný poplatek za vydání živnostenského oprávnění, což umožňuje nahlásit si všechny relevantní i nerelevantní obory činnosti bez dodatečných nákladů. Tím se později podnikatelé vyhnou zbytečným administrativním poplatkům za dopsání dalších oblastí podnikání a v budoucnosti také mají větší flexibilitu pro rozšíření byznysu do různých směrů.

Úspěch začíná s plánem a cíli

Sestavení strategického plánu s jasnými cíli je pro začínající podnikatele klíčové. Díky tomu mají přehled o tom, jakým směrem se jejich podnikání ubírá, mohou se zaměřit na priority a vyhnou se zbytečným výdajům spojeným s unáhleným rozhodováním. Ti, kteří dodržují svůj plán a cíle, mají větší šanci na dlouhodobý úspěch, jelikož investují tam, kde je to zrovna nejvíce potřeba a omezí riziko bezúčelného plýtvání penězi.

Podnikání bez kanceláře

Epidemie a související změny v pracovní kultuře přinesly také nové možnosti ohledně pracovního prostředí. Sdílené kanceláře i home office se staly populární ve všech oblastech. Podnikatelé mohou ušetřit nemalé částky tím, že neinvestují do tradičních kanceláří a místo toho využívají sdílené kanceláře, kde platí pouze za potřebný prostor a služby na základě potřeby. Někteří dokonce zcela odhodili myšlenku na kancelář a pracují tam, kde zrovna jsou. To jim umožňuje snížit náklady na nájemné, energie a provoz kanceláře.

Peníze ušetří tradiční leasing i novodobý sharing

Dnešním podnikatelům nabízí moderní doba skvělé příležitosti, jak ušetřit i na technických přístrojích či dopravě. V té lze využít buď poměrně novou možnost car sharingu, tedy sdílení aut, nebo osvědčený operativní leasing. Místo trápení s vysokými pořizovacími náklady auta si ho podnikatelé mohou jednoduše pořídit na operativní leasing, tím se také zbaví starostí ohledně servisu i údržby. V ceně je samozřejmě i asistence a pojištění,“ vysvětluje Monika Zídková ze společnosti Arval a dodává: „převezmeme odpovědnost za rizika i služby, podnikatelé tak nepřijdou o svou flexibilitu a budou se moci plně soustředit na svou podnikatelskou činnost. Po uplynutí smlouvy si navíc auto mohou odkoupit za zvýhodněnou cenu, nebo si vybrat jinou či novější výbavovou řadu auta dle aktuálních potřeb a pokračovat dále v pronájmu.“

Stejně tak mohou podnikatelé, kteří ke své práci potřebují technické vybavení, využít sdílení nebo leasing různých přístrojů. Dokonce existují celé sdílené dílny, které zejména těm začínajícím mohou pomoci v rozjezdu. Díky tomu mají k dispozici všechny potřebné přístroje na jednom místě bez zbytečného investování a starostí s údržbou i pracovním prostorem.

Reklama a marketing levněji a podle svých představ

Pohodlně se dá ušetřit i na nákladech spojených s reklamou díky online platformám a sociálním sítím. Ty nabízejí široký dosah s přesným zacílením, zároveň jsou často cenově dostupnější než inzerce v tradičních médiích. Kromě toho existují intuitivní a bezplatné programy i weby, přes které lze samostatně vytvářet webové stránky, plakáty či infografiky. Tímto způsobem se podnikatelé zvládnou sami snadno zviditelnit, a navíc mají větší kontrolu nad způsobem prezentace svého podnikání.

Personální úspory

Pro začínající i již prosperující podnikatele přichází další možnost úspor v podobě flexibilního personálu. Namísto plného úvazku mohou zvážit zaměstnání pracovníků na dohodu o provedení práce (DPP) nebo občasné využití brigádníků, což umožňuje rychlou reakci na aktuální potřeby podniku a zároveň ušetřit na nákladech spojených s plným zaměstnáním, jako jsou mzdy, sociální a zdravotní pojištění, dovolená a další benefity.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky