chmi.cz (ČHMÚ)
01.11.2023 08:49:00

Během noci na zítřek a zítra zasáhne pobřeží severní Francie, Beneluxu a jihu Spojeného království výrazná bouře Ciarán. Ta bude spojena s velmi hlubokou tlakovou níží, která se rapidně prohloubí v silném tryskovém

⚠️Během noci na zítřek a zítra zasáhne pobřeží severní Francie, Beneluxu a jihu Spojeného království výrazná bouře Ciarán.

Ta bude spojena s velmi hlubokou tlakovou níží, která se rapidně prohloubí v silném tryskovém proudění (jet stream) proudícím z Atlantiku.

👇Na obrázku družice níže je označena oblast jet streamu a zároveň i zárodečná fáze vzniku (cyklogeneze) budoucí tlakové níže Ciarán.

💨Ciarán přinese extrémně silný vítr a srážky. Aktuální modely už se poměrně dobře shodují na přesné trajektorii postupu středu tlakové níže, která bude víceméně kopírovat jižní pobřeží Spojeného království.

👀Bouře nejprve zasáhne po půlnoci a k ránu západní pobřeží Bretaně a Cornwall a následně bude postupovat takřka přesně středem průlivu La Manche až do oblasti Beneluxu. Během dne bude ale bouře zároveň již mírně slábnout.

❗️Nárazy větru budou v pobřežních oblastech až kolem 150 km/h, na otevřeném moři a zejména pak na ostrovech Jersey a Guernsey v La Manšském průlivu by mohly dosahovat až 180 km/h.

🌊Lze očekávat tedy velmi výrazné komplikace a rozsáhlé škody v pobřežních oblastech vlivem mnohametrových vln. Ve vnitrozemí budou nárazy naštěstí výrazně nižší.

💦Kromě silných nárazů větru přinese bouře i velké množství srážek a to zejména do oblasti Spojeného Království, kde se očekávají i lokální záplavy. Některé oblasti (zejména východ Skotska) navíc zaznamenaly v říjnu největší množství srážek v historii měření. Další výrazná porce deště může tedy způsobit o to větší problémy vlivem již tak silného nasycení.

🌪Některé modely naznačují ostrůvkovitě také i menší množství dostupné energie na území Francie. S ohledem na profil větru v mezní vrstvě těsně před studenou frontou (vysoká rychlost větru a jeho výrazné stáčení s výškou) nemůže být vyloučen ve středních částech Francie během noci ani vznik tornád.

👉I když bude tato situace velmi extrémní, v novodobé historii známe v této oblasti i situace horší. V roce 1987 zasáhla v noci z 15. na 16.října tuto oblast ještě silnější bouře. Nárazy větru tehdy v oblasti Bretaně dosahovaly i přes 200 km/h a minimálně 22 osob následkem bouře zemřelo.

Obr: Maximální nárazy větru jak je vidí francouzský model AROME s vysokým rozlišením (zdroj. Kachelmann) a snímek družice MSG.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty