chmi.cz (ČHMÚ)
22.10.2023 08:00:00

Všímáte si výkyvů počasí a zajímá vás, co za nimi stojí? Nebo jestli ztěžují předpovídání počastí? Meteorolog Jan Šrámek z ČHMÚ odpovídá na tyto i další zajímavé otázky

🔎📑 Všímáte si výkyvů počasí a zajímá vás, co za nimi stojí? Nebo jestli ztěžují předpovídání počastí? Meteorolog Jan Šrámek z ČHMÚ odpovídá na tyto i další zajímavé otázky V. Nováka z Refresher.cz:

👉🎤 Do jaké míry můžeme s ohledem na velké výkyvy teplot z posledních dní předpokládat, že jsou aktuální předpovědi počasí přesné? Jak moc tento fakt změnil práci meteorologů?

👨‍🔬 Výkyvy v teplotách jsou během podzimu i jara ve střední Evropě celkem běžné. Na severu, ve vyšších zeměpisných šířkách je nachystáno poměrně hodně chladného vzduchu, naopak sever Afriky a Středomoří bývá vyhřáté. Proto záleží, jaké proudění nad střední Evropou v tomto období převládá. Během jediného týdne tak můžeme zažít mrazivá rána i teploty kolem letních pětadvaceti stupňů jako letos v říjnu.

🛰💻🌍 Předpovědi počasí jsou ve srovnání s minulostí přesnější s tím, jak máme k dispozici více dat a údajů naměřených po celém světě, více předpovědních modelů i lepší výpočetní techniku. Přesnost předpovědí klesá s časovou vzdáleností. Všeobecně má smysl dělat předpovědi maximálně na týden dopředu.

🌱🍁 Můžeme do budoucna očekávat, že zcela vymizí typická jarní a podzimní období, na která jsme byli po léta zvyklí? Půjdeme rovnou "z tepla do zimy"?

👨‍🔬 Planeta se jako celek otepluje, a to přináší změny i do střední Evropy. V atmosféře je více energie a kvůli tomu bude přibývat výkyvů v počasí. Častější výkyvy v počasí znamenají i kratší typická jarní nebo podzimní období. Úplně nezmizí, ale trvat budou kratší dobu.

⬇️❄️ Vzhledem k pozvolnému oteplování bude na našem území také třeba dlouhodobě ubývat počtu dní se sněhovou pokrývkou - a to jak v nížinách, tak i na horách. Samozřejmě se občas najde rok bohatý na sníh, ale těchto situací bude čím dál tím méně.

🌍 Souvisí současné počasí s jevem El Nino?

👨‍🔬 Současné podzimní počasí v Evropě ovlivňuje hlavně nadprůměrně vyhřáté Středozemí moře i Atlantik. Horký vzduch, který putuje z Afriky nad Evropu se obvykle při cestě nad Středozemním mořem částečně zchladí. Díky nadprůměrně vyhřátému moři se ale letos nezchladí o tolik jako obvykle. Atlantik vyhřátý po létě naopak běžně ohřívá chladný polární vzduch, který do Evropy míří ze západu nebo severozápadu. Díky tomu, že je Atlantik letos teplejší než obvykle, tak vzduch zahřívá více. Výsledkem je mimořádně teplé září nad většinou Evropy - u nás dokonce nejteplejší v historii měření - a také říjen má nakročeno k tomu být u nás jedním z nejteplejších za dlouhá léta.

👉 Více v článku zde: https://news.refresher.cz/146760-Meteorolog-Budou-pribyvat-vykyvy-pocasi-Muzeme-letos-vubec-vyhlizet-snih



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty