Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.10.2023 19:00:11

Počasí: Nakonec teplá strana rozhraní. Bude až 20 °C

Ještě pár dnů zpět byla předpověď počasí na další cca týden dost divoká. Hrozilo, že se až nad Česko dostane frontální rozhraní s obrovskými teplotními rozdíly mezi severozápadem a jihovýchodem. Vypadalo to, že na severozápadě bude sněžit i v relativně nízkých nadmořských výškách. Frontální rozhraní má však jednu záludnou vlastnost. Pokud je předpovídáno pár dnů dopředu, může se každý den odsunout klidně vůči předpovědi o 100 až 200 km. A to se stalo. Den za dnem tohle rozhraní odsunují modely dál na sever. A tak budeme na teplé straně proudění, kde naopak teplota vyskočí nahoru. 

Bude až 20 °C.Severozápad, pravda, bude chladnější. Naopak na jihovýchodě může být až 23 °C. Zejména v severní polovině republiky zaprší. Z ničeho nic zase bude najednou ve výšce nad zemí o 12 °C víc, než je pro tuhle roční dobu běžné. Počasí je prostě kolísavé. Řidiče potěší, že se škrábáním skel je prozatím konec. Noc z pátka na sobotu bude na jižní Moravě až neuvěřitelně teplá. Vypadá to, že tam ranní minima budou až 18 °C. To není daleko od tropické noci, a to ve druhé polovině října. Rok 2023 je globálně extrémně teplý, nejteplejší v historii moderního měření.


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, v severní polovině území místy občasný déšť nebo mrholení, jinde srážky ojediněle. Teploty 8 až 12 °C v severní polovině republiky, 12 až 16 °C v jižní. 

V pátek bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Teploty 16 až 21 °C, na severozápadě 13 °C. 

V sobotu bude oblačno, místy přeháňky. Večer zataženo, místy déšť. Teploty 17 až 21 °C, na jihovýchodě až 23 °C.

Od neděle bude polojasno až oblačno, ale přechodně i skoro zataženo. Místy déšť, přeháňky. Ojediněle mlhy. Teploty 13 až 18 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty