Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
15.10.2023 06:58:52, aktualizováno 17.10.2023 05:55:06

Počasí: V sektoru za frontou dnes dorazí přeháňky a ojediněle i bouřky. Doprovázet je mohou i krupky.

Situace:

Mezi tlakovou výší nad Británií a tlakovou níží nad Skandinávií k nám bude přicházet studený vzduch od severozápadu. Přes den bude jasno až polojasno a od severozápadu bude postupovat zvětšená oblačnost. Na většině území očekáváme přeháňky. Nad 700 m i smíšené nebo sněhové.

Obecně:

V sektoru za studenou frontou se už nyní tvoří četnější přeháňky, které se nacházejí na severozápadě Německa. V rámci silnějších odrazů se objevují i bleskové výboje. Postfrontální vzduchová hmota s podporou helicity (0-3 km) 120-180 m2/s2 a postupně zesilujícím střihem větru (0-6 km), který se během dne bude dostávat až na hodnoty 25-30 m/s a to zejména v jihozápadních partiích ČR a Bavorsku. Zde také panuje shoda většiny modelů na zvýšenou pravděpodobnost bouřkové aktivity v tomto sektoru.

Projevy:

Vzhledem ke zvýšené dynamické podpoře lze očekávat, že lépe organizované přeháňky lineárního charakteru budou doprovázené i silnějším větrem a to v maximech do 60 km/h. Zejména v osamocenějších přeháňkách lze očekávat i výskyt krupek.

Bouřky:

Podmínky pro možný rozvoj slabých bouřek budou poměrně plošné a více méně srovnatelné na území sahajícím od pomezí Čech a Moravy až do severního Německa.

Co se ČR týče je největší pravděpodobnost opět v jižnějším cípu, tedy Jihočeský kraj, části kraje Vysočina. Další bleskové výboje nemůžeme vyloučit na severozápadě Čech v Krušných horách. Některé modely značily přechod jakéhosi pásu přeháněk s ojedinělými výboji, který by přecházel od severozápadní hranice až k Vysočině. V takovém případě by zasáhl hlavně kraj Středočeský, Plzeňský, Ústecký a části Jihočeského kraje.

Low topped (nízká konvekce)

Dnešní bouřky nebudou svým chováním nijak extrémní, ale i tak jsem se rozhodl tuto předpověď vydat, vzhledem k tomu, že se jedná o říjen a také i z důvodu toho, že se již mnohokrát v historii, právě kolem datumu 15.10 objevily někdy i nečekaně výrazné supercely nad naším územím (například 16.10.2014 a 16.10.2022). Dnešní podmínky budou velmi slabé, přesto ale lze očekávat, že silnější přeháňky či bouřky schopné dosáhnout vyšší odrazivosti budou vzhledem k zesilujícímu střihu větru vykazovat rotaci.

Včerejší (14.10.2023) shelf cloud na studené frontě v Říčanech. Autor: M.Roháček

Podmínky pro pozorovatele počasí / bouřek

Tak jako tomu bylo včera, tak i dnes budou přeháňky mít tendenci se místy slučovat do linií , které se na radaru mohou jevit jako odrazy ve tvaru "nudle". Na takto tvarovaných přeháňkách je nejvyšší pravděpodobnost výskytu oblaku typu arcus (shelf cloud) a s tím i spojených silnějších nárazů větru.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty