Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.10.2023 10:39:12

Počasí: Přichází vítr a ochlazení. Teploty spadnou až o 12 °C

Sobota je posledním dnem, kdy má počasí parametry babího léta (byť ráno bylo i místy mlhavo). Na jihovýchodě vydrží teplo ještě skoro celý den, na severozápadě ale začne úřadovat studená fronta už v první polovině odpoledne. Do večera proletí většinou republiky a citelně se ochladí. Vítr zesílí už během dne před frontou. Na ní pak budou nárazy větru největší. Fronta bude cestou na jihovýchod trochu slábnout, hlavně co se týče srážek. Na severozápadě zaprší, ale na jihovýchodě už to budou jen zbytky srážek nebo možná ani to ne.

Zatímco u země klesne teplota do neděle a pondělí o 12 °C, ve výšce nad zemí to bude dokonce o 18 °C. Tak studený vzduch se k nám náhle propadne. Srážky budou postupně od 800 m n. m. smíšené nebo sněhové a v noci mohou sněhové srážky klesnout ještě trochu níž. Asi nejvíce budou citelná studená rána, kdy půjde teplota i pod nulu. U země na většině území, ve dvou metrech nad zemí pak nejčastěji v říčních údolích a na vrchovinách. Škrabat okna u aut budeme přibližně na polovině území republiky. 

Srážek nebude kromě fronty samotné moc. Budou soustředěny hlavně do severozápadní poloviny území. Za frontou pak přijdou přeháňky, opět spíše na severozápadě. Právě v těch pofrontálních přeháňkách se objeví sněhové vločky v horských i podhorských polohách. Ještě v sobotu je až kolem 22 °C. V neděli bude kolem 11 °C, v pondělí kolem 10 °C a v dalším průběhu nového týdne pak kolem 11 °C. Je možné, že na příští víkend se ještě ochladí a přijdou vydatnější srážky, opět i sněhové od vyšších poloh. Tento vývoj musíme nechat upřesnit. 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty