chmi.cz (ČHMÚ)
09.10.2023 09:00:00

Úsek meteorologie a klimatologie ČHMÚ zveřejňuje elektronickou publikaci „Klimatologická ročenka České republiky 2022”.

🌦📑 Úsek meteorologie a klimatologie ČHMÚ zveřejňuje elektronickou publikaci „Klimatologická ročenka České republiky 2022”.

🔎 Ročenka přináší hodnocení základních klimatologických charakteristik na území ČR v roce 2022. Vyhodnocení je provedeno na základě dat naměřených v síti meteorologických, klimatologických a srážkoměrných stanic ve správě ČHMÚ, ale i dalších subjektů.

ℹ️ Prezentováno je hodnocení celorepublikových a krajských územních průměrů a popis ročních průběhů vybraných meteorologických prvků, které jsou doplněny informacemi o jejich dlouhodobém vývoji, extrémech dosažených v příslušném roce a během celé doby jejich pozorování. V interaktivní ročence na našich internetových stránkách https://info.chmi.cz/rocenka/meteo2022/ si také můžete prohlédnout tabulky s naměřenými údaji či mapy a grafy ve velkém rozlišení, případně si je stáhnout k dalšímu využití.

💡 Vedle základních meteorologických prvků (teplota vzduchu, srážky, sníh, sluneční svit a oblačnost, směr a rychlost větru) je vyhodnoceno také meteorologické a půdní sucho, zásoby vody ve sněhu a fenologické charakteristiky. Samostatná kapitola je věnována výběru a popisu těch nejzajímavějších či mimořádných událostí roku z hlediska počasí a klimatologického hodnocení, uveden je zde také popis související synoptické situace. Na závěr nechybí informace o aktuálním stavu sítě meteorologických a klimatologických stanic ČHMÚ.

👉 Klimatologická ročenka zde 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty