Jedenáctý Signal Festival bude přístupný všem. Nabídne audiovizuální, divadelní i performativní program pro celou rodinu včetně unikátní expozice pro děti.

Redakce, 4.10.2023

Jedenáctý Signal Festival sebevědomě vstupuje do své druhé dekády. Vůbec poprvé s tříletým kurátorským konceptem, jehož první kapitola odstartuje v pondělí 9. října týdenní festivalový program. Ten uvede sérii diskuzních panelů, výstav a 20 multimediálních instalací, z toho 13 volně přístupných na dvou festivalových trasách – Centrum a Karlín / Holešovice. Třetí satelitní trasa letos povede až na okraj Prahy, kde Signal oživí audiovizuálními projekcemi trojici již existujících uměleckých soch od Federica Díaze nebo Jiřího Příhody. Festival myslí i na své nejmladší návštěvníky a jejich rodiny. Vůbec poprvé představí speciální instalaci určenou přímo dětem, která bude otevřena každý den již od 14:00. Signal Festival se dlouhodobě snaží zpřístupňovat festivalová místa všem svým návštěvníkům bez rozdílu, proto i letos bude většina instalací bezbariérová.

Multimediální program, který osloví každého

Jedenáctý ročník Signal Festivalu zahájí první kapitolu nového kurátorského konceptu s názvem Ekosystémy. Ta se zaměří na průzkum nových hranic a možností našeho světa, neustále se proměňujícího vlivem moderních technologií nebo umělé inteligence. Toto téma protne celkem 20 multimediálních instalací na dvou festivalových trasách – Centrum a Karlín / Holešovice. „Jedenáctý ročník odstraňuje bariéry a snaží se ukázat, že Signal Festival je otevřený a pro všechny. Proto nabídne celkem 13 volně přístupných instalací pro všechny své návštěvníky. Na své si přijdou rodiny s dětmi, příznivci světelných, zvukových, divadelních, ale i performativních a participativních projektů. Nabídne díla, která mají společenský přesah, ale i témata spojená s podporou mladých umělců nebo s rozvojem, environmentálními potížemi a udržitelností digitálního umění. Připravujeme doprovodné výstavy i panelové diskuze a poprvé rozsvítíme i okraj Prahy, takže návštěvníci za námi už nemusí jen do pražského centra,“ říká provozní ředitel festivalu Jakub Zeman.

Festivalový program letos uvede světelné, zvukové a imerzivní instalace, nabídne ale i divadelní nebo performativní program. Návštěvníci se tak mohou těšit například na velkoformátové interaktivní dílo Thermal Drift od renomovaného mexicko-kanadského umělce Rafaela Lozano-Hemmera, které na Lyčkově náměstí v reálném čase prostřednictvím termokamer vytvoří jejich vlastní portréty. Halu 13 Holešovické tržnice pak doslova pohltí největší imerzivní instalace letošního ročníkuHorizon od španělského audiovizuálního studia Playmodes, která si pohraje s jejich vnímáním prostoru. Kanadské studio Iregular na Ovocném trhu skrze svou interaktivní instalaci As Water Falls ukáže nekonečný virtuální vodopád vytvořený ze světel mobilních telefonů a jejich vibrací. Signal

Festival poprvé představí také dvouletý participativníspolečenský projekt, jehož autorkou je nejznámější česká konceptuální umělkyně Kateřina Šedá. Ta speciálně pro festival vytvoří pražskou verzi fenomenální dálkové stezky Pacific Crest Trail, na kterou se návštěvníci budou moci vydat příští festivalový ročník. Tento rok se na Lyčkově náměstí mohou alespoň zapojit do její přípravy.

Signal Festival ve spolupráci s Muzeem města Prahy nabídne návštěvníkům další unikátní zážitek – před oficiálním dokončením rekonstrukce zpřístupní pouze během konání festivalu druhé patro hlavní budovy na Florenci. Laterna magika zde představí svůj divadelně-performativní projekt Citová paměť, který odkáže k nejdůležitějším technologickým a myšlenkovým milníkům tohoto multimediálního souboru Národního divadla. Režisérkou představení je Tereza Vejvodová. Kostel U Salvátora nabídne jedinečnou zvukovou instalaci Imerze: Ponořeni do zvuku od Michala Rataje a Jana Trojana, doplněnou o scénografickou realizaci Dragana Stojčevského původně vytvořenou pro inscenaci Král Oidipús v Národním divadle. Zvuková instalace vzniká u příležitosti výročí 100 let Českého rozhlasu.

Signal Festival rozsvítí i okraj Prahy

Signal Festival neproběhne jen v pražském centru. Jedenáctý ročník se vůbec poprvé rozšíří i mimo hlavní festivalové trasy. Na Bořislavce, Letné a Rustonce představí své satelitní instalace – trojici permanentních uměleckých děl ve veřejném prostoru od Federica Díaze, Jiřího Příhody a Zdeňka Sýkory, které oživí světelnými a zvukovými projekcemi. Projektem Satelity chce Signal Festival upozornit na již existující díla, která považuje za kvalitní a rád by je návštěvníkům ukázal v novém světle. Patroni instalací jsou KKCG, KKFF, Aricoma, Bořislavka Centrum a White Star Real Estate.

13 instalací přístupných pro veřejnost zdarma

Signal Festival se od svého začátku snaží přinášet to nejlepší ze současného umění ke všem svým návštěvníkům, proto je i tento rok část festivalového programuzdarma. V rámci volně přístupných instalací představí hned několik výrazných českých umělců v čele s Janem Kalábem, který svou sochařskou instalací Irideus Bulla rozehraje hru perspektivy a barev nebo Dagmar Šubrtovou, jejíž instalace Axis Mundi doslova zaplní Staroměstské náměstí. Oblíbené videomappingy letos Signal Festival představí hned dvamaďarský umělec András László Nagy rozsvítí budovu Městské knihovnyna Mariánském náměstí a ikonický kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí oživí japonské studio Flightgraf.

Program pro celou rodinu

Signal Festival myslí i na své nejmladší návštěvníky. Tento rok představí vůbec první interaktivní instalaci určenou speciálně pro děti od českého studia 3dsense s názvem Signal Playground: Duha. Prostor Kampusu Hybernská zaplní hned několika různými exponáty, které svými drobnými interakcemi přímo vybízejí k průzkumu. Návštěvníci tak mohou prostorem instalace volně procházet, nechat se unášet vlastním časoprostorem a světem fantazie. Instalace bude přístupná každý den konání festivalu vždy od 14:00. Rodiny s dětmi mohou prozkoumat i další festivalové instalace, například velkoformátovou projekci od norsko-portugalského studia Entangled Others s názvemSediment Nodes promítající pestrobarevné mikroorganismy vygenerované umělou inteligencí nebo monumentální instalaci Kaluže od designéra Václav Mlynáře, která pracuje se základními elementy, jako je světlo, voda, pohyb, zvuk a prostor.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky