ČHMI (chmibrno.org)
22.09.2023 16:34:00

Léto 2023 patřilo zase k dalším teplotně nadprůměrným

Máme za sebou další teplotně nadprůměrné léto. To se za posledních 60 let otepluje nejrychleji a v dlouhodobějším horizontu 220 let také společně se zimní sezónou.

Letošní léto bylo specifické hlavně střídáním chladných a velmi teplých epizod, což je krásně vidět na grafu průběhu teplot na stanici Kroměříž. Uprostřed července byly teploty rekordně vysoké. Naopak na počátku srpna klesly k hodnotám rekordně nízkým. I přesto, že počet tropických dnů patřil mezi ty nejvyšší za celou dobu měření, tak celkově léto nebylo nakonec tak rekordní. V Brně šlo „až“ o sedmé nejteplejší od roku 1800.

Průměrná odchylka letních teplot v ČR byla +2,2°C oproti průměru 1961-2000. nejvyšší rozdíly byly v Jihočeském kraji (Český Krumlov), Plzeňském a Libereckém kraji. Vyšší rozdíly byly v nadmořských výškách do 200 m, ale nejsou tam zásadní rozdíly.

Srážkové úhrny v létě zcela odpovídaly dlouhodobým hodnotám. Ale v jednotlivých měsících byl zásadní rozdíl. Červen a červenec byl výrazně srážkově podprůměrný, ale v srpnu naopak napršelo o 78 % více srážek než je obvyklé. Tento průběh znamenal rozvoj značného sucha během července, ale rychlý návrat k normálu během srpna. Méně srážek spadlo hlavně v okresu Třebíč, Znojmo a Karviná. Naopak více srážek bylo na Sokolově, v okresu Hradec Králové a Vyškov.

Pokud se podíváme na posledních 10 letních sezón z pohledu kombinace teploty a srážek, tak mezi ty nejhorší letní sezóny hlavně z pohledu sucha bylo 2018, 2015 a 2019. To byly rekordně teplé sezóny, ale zároveň v nich málo pršelo. Naopak vlhčí a ne tolik teplé léto bylo v roce 2020 a 2021. Nejblíže normálnímu létu, jak ho známe, patřilo to v roce 2014.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty