Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Úrokové sazby  |  22.08.2003 12:18:50

Kdy FED zvýší svoji klíčovou úrokovou sazbu?


 Futures indikují, že FED zvedne overnight sazbu na půjčky mezi bankami, která se v současnosti nachází na svém 46 letém minimu v březnu přístího roku. Ekonomové však nesouhlasí. Poté, co FED nechal na svém posledním zasedání FED funds na úrovni 1%, sdělil, že ponechá úrokové sazby na současné hodnotě tak dlouho jak jen to bude potřeba a že zpomalující se tempo růstu cen znamená nebezpečí pro americkou ekonomiku.

 Někteří obchodníci vsadili na to, že FED bude úspěšný ve své podpoře ekonomického růstu a boji proti nízké inflaci a očekávají nárůst úrokové sazby na konci března na 1,25%.  Ekonomové však tvrdí, že obchodníci stále používají starý model.

Březnový euordolarový futures kontrakt, který je měřítkem tříměsíčních bankovních úvěrových sazeb, se včera obchodoval v Chicagu na hodnotě 98,415. Jeho výnos, který se pohybuje protisměrně s cenou byl 1,585%, což je 0,59% nad současnou hodnotou Fed funds. Průměrná úroveň tříměsíčních úvěrových sazeb se přitom v minulých deseti letech pohybovala 0,23% na Fed funds. Ekonomové devatenácti z 22 bank, které obchodují s FEDem však očekávají, že tvůrci měnové politiky ponechají současné nastavení nejméně do června přístího roku. Poukazují především na nízkou inflaci, která dopsud v tomto roce zaznamenala anualizovaný nárůst o 2,2%, oproti nárůstu o 2,4% v minulém roce. FED má tedy dostatek času počkat se zvyšováním sazeb.

Při posledním snížení úrokových sazeb v červnu předvídalo 62% ekonomů oslovených agenturou Bloomberg pokles o 25 bazických bodů a 31% ekonomů pokles o 50 bazických bodů. Eurodolarový futures kontrakt vynášel 1,065% a indikoval tedy půlprocentní pokles. Výsledkem bylo snížení o 0,25%.

Naproti tomu 20.prosince roku 2000 přinášel futures kontrakt výnos 6,42%, což indikovalo pokles úrokových sazeb z tehdejší hodnoty 6,5% ještě před pravidelným setkáním FOMC. Nikdo z ekonomů pokles mezi pravidelnými zasedáními nepředpokládal. Na počátku ledna FED provedl první snížení sazeb a odstartoval tak sérii 13 snížení na současnou hodnotu 1%.

Na to kdo bude mít pravdu tentokrát si budeme muset počkat do března přístího roku.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Et   9:06  Ranní okénko - ČNB včera ničím nepřekvapila Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Et   8:29  ČNB podle předpokladu snížila sazby o 25bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Et   8:21  ČNB snížila sazby Research (Česká spořitelna)
Út 16:48  Maďarská centrální banka snížila úrokové sazby (Komentář) (24.9.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:16  MNB si opět dovolí snížit sazby ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec