chmi.cz (ČHMÚ)
10.09.2023 10:00:00

Období typické výskytem bouřek se chýlí ke konci. I když zásah bleskem patří mezi málo obvyklé úrazy, během letošního léta se takové případy vyskytly. Podle Patrika Čermáka z Ústavu

⚡️🌩 Období typické výskytem bouřek se chýlí ke konci. I když zásah bleskem patří mezi málo obvyklé úrazy, během letošního léta se takové případy vyskytly. Podle Patrika Čermáka z Ústavu aplikované fyziky a matematiky Univerzity Pardubice lze pravděpodobnost zásahu bleskem snížit vhodným chováním. Na co je dobré podle něj pamatovat, když se ocitneme při bouřce venku?

👨🔬„Elektřina si hledá cestu nejmenšího odporu, a proto blesk zasáhne většinou vysoké objekty. Je proto zásadní nebýt na místě tím nejvyšším – třeba na otevřené louce či kopci bez stromů nebo budov,“ uvádí.

🚶⬅️⚡️ Pozor je třeba i na nepřímé působení blesku – jeho vliv může dosáhnout i na vzdálenost několika desítek metrů od místa, kde udeřil. Možná jste slyšeli o tzv. krokovém napětí. „Země se nabije a energie klesá do všech stran. Rozdíl energií v určitých místech pak tvoří toto krokové napětí. Stačí jeden krok a vzniklé napětí mezi končetinami může být pro člověka fatální,“ vysvětluje P. Čermák.

Doporučuje se proto přečkat nebezpečnou situaci v podřepu s nohama u sebe a pokud možno na špičkách.

🏃⚡️ Pokud vás bouře zastihne na výletě s vycházkovými holemi, opatrnost může být také na místě. Bývají sice odizolované, ale se stoprocentní zárukou počítat nelze. „Určitě s nimi v bouřce nedoporučuji utíkat,“ dodává vědec.

👉 Více v článku zde: https://www.upce.cz/blesky-cloveka-zasahnou-malokdy-cesku-ale-letos-radi



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty