chmi.cz (ČHMÚ)
08.09.2023 08:50:00

Víme, že srážky nad 600 nebo 700 mm se ve Středomoří už v minulosti objevovaly. Vyhodnocovat ale takové extrémy ještě v jejich průběhu je velmi ošemetné, řekl v rozhovoru pro

👨‍🔬💧 „Víme, že srážky nad 600 nebo 700 mm se ve Středomoří už v minulosti objevovaly. Vyhodnocovat ale takové extrémy ještě v jejich průběhu je velmi ošemetné,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy hydrolog z ČHMÚ Jan Daňhelka. „Na absolutní soudy o tom, jak výjimečně silný déšť byl, je zkrátka ještě brzy. Rozhodně šlo ale o jednu z historicky nejextrémnějších srážek v oblasti Středomoří.“

👨‍🔬☔️ Navíc „… tlaková níže se bohužel zastavila a prší z ní pořád na jednom místě. To je mechanismus, který je nešťastný, a je to přesně to samé, k čemu dochází i při povodních ve střední Evropě,“ uvádí J. Daňhelka a dodává, že Česko podobnou situaci zažilo při povodních v roce 2002.

💧💦🔎📊 700 mm srážek za den však u nás dosud nespadlo – rekord na našem území byl zaznamenán roku 1897, kdy na Nové Louce v Jizerských horách napršelo 345 mm. Ve výše zmíněném „povodňovémroce 2002 došlo k největšímu dennímu srážkovému úhrnu také v Jizerských horách – tehdy spadlo 272 mm srážek.

☔️🌊🌍 Ve Středomoří může při výskytu extrémních srážek situaci komplikovat i vlhkost z moře. Svůj vliv mohla sehrát i klimatická změna. Rekordní teploty Středozemního moře mohou podle hydrologa mít na množství srážek vliv.

👉 Více zde



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty