Rodiče se připravují na začátek školního roku. Za elektroniku pro své děti utrácí tisíce

Redakce, 30.8.2023

S blížícím se začátkem školního roku rostou prodeje elektroniky. Stejně jako každý rok se vysoké popularitě ve druhé polovině prázdnin těší mobilní telefony, podle dat maloobchodního prodejce DATART jejich prodeje ve srovnání s červencem vzrostly o 9 %. Nárůst zaznamenaly také prodeje notebooků, které oproti předchozímu měsíci stouply o 10 %.

Stejně jako každý rok se i letos nese druhá polovina srpna ve jménu příprav na rychle se blížící nový školní rok. V oblasti elektroniky v tomto období tradičně rostou prodeje mobilních telefonů, tabletů či notebooků a jinak tomu nebylo ani v letošním roce. Podle dat maloobchodního prodejce DATART v srpnu oproti červenci vzrostly prodeje v těchto kategoriích výrobků zhruba o 10 %. Zejména mobilní telefony jsou dnes již standardní výbavou nastupujících školáků.

„Rodiče dětem v tomto období zpravidla pořizují spíše základní modely a první telefony se tak většinou cenově pohybují mezi 4 a 7 tisíci korun. Část rodičů se snaží regulovat čas, který děti stráví s elektronikou, a mobilní telefon jim proto pořídí až v pozdějším věku. To je například tehdy, kdy začnou děti chodit do školy a na kroužky bez doprovodu,“ vysvětluje David Dolanský, vedoucí obchodu IT DATART.

Mobilní telefon v rukou malých školáků však v některých případech nahrazují chytré hodinky, u kterých díky pevnému umístění na zápěstí hrozí nižší riziko ztráty. V případě, že disponují 5G/LTE modulem, dokáží chytré hodinky mobilní telefon ve většině aspektů zcela nahradit a zajistit, že bude školák vždy na příjmu. „Zájem o chytré hodinky je stále vysoký. Vnímáme ale určité ochlazení ekonomiky a chytré hodinky se částečně stávají zbytným zboží. Tento trend pozorujeme od začátku roku. Trh celkově klesá asi o 10 %, nám se ale daří držet růst a zvyšovat tak tržní podíl,“ komentuje Roman Šubrt, vedoucí produktového marketingu DATART.

Zápisky v elektronické podobě

Do školních lavic se v září kromě žáků základních škol vrátí i středoškoláci a o měsíc později usednou do přednáškových sálů také vysokoškoláci. Ti stojí za zvýšeným zájmem v kategorii notebooků, kde využívají cenově zvýhodněných nabídek pro studenty. Ačkoliv nabídka základních notebooků vhodných do školy začíná už na ceně okolo 10 tisíc korun, studenti středních a vysokých škol podle Davida Dolanského často volí výkonnější notebooky, v mnoha případech herní, které se pohybují v cenách od 20 tisíc korun.

„S blížícím se začátkem školního roku se poptávka v této kategorii každým týdnem zvyšuje. Zatím jsou prodeje srovnatelné se stejným obdobím loňského roku. Velkou obměnu notebooků jsme u studentů registrovali v covidovém období a vzhledem k tomu, že běžná životnost se v této kategorii pohybuje mezi třemi a čtyřmi roky, očekáváme větší obměnu v příštím roce,“ odhaduje David Dolanský.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky