Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.08.2023 17:48:22

Letní počasí se ještě vrátí. Teď ale prudké ochlazení na 15 °C

Zvlněná studená fronta výrazně ovlivňuje počasí ve střední Evropě. V sobotu večer vznikl v Bavorsku a severním Rakousku silný bouřkový systém, který prošel jižní a východní polovinou Česka. Byla to jedna z nejsilnějších bouřkových situací letos s více jak 80 tisíci blesky na našem území. V jižních Čechách spadlo až 90 mm vody. Počasí nyní rozdělí Česko na studený západ, kam propadne studený vzduch a navíc se tam objeví hodně srážek, a teplejší východ, kde zůstane alespoň kolem 21 °C. Na západě to však bude i kolem 14 °C během srážek. A těch bude v dalších dnech celkově opravdu hodně

Hned v pondělí začne pozvolna přecházet od západu k východu další frontální vlna v rámci zvlněné studené fronty. Čekají se vydatné srážky. Na některých místech spadne až 50 mm vody. Už slabší srážky se potom objeví i v úterý a částečně ve středu. Jak bude na východě republiky tepleji, tak tam se mohou objevit častěji i bouřky, ojediněle silné. Definitivní konec léta to není. Po této studené a deštivé epizodě mají do střední Evropy dojít zase dost vysoké teploty, zřejmě až kolem 26 °C. Na vývoj si počkáme. Nyní pozor na velké ochlazení, které bude nápor na imunitu.


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude zataženo až oblačno. Na západě občas déšť či přeháňky, k večeru ojediněle i bouřky a srážky i vydatnější. Na východě až polojasno, srážky jen ojediněle, až večer četnější a místy bouřky, i silné. Teploty od 14 °C na západě až po 26 °C na východě. 

V úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť či přeháňky, na východě i bouřky, i silné. Teploty od 13 °C na západě až po 22 °C na východě. 

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Večer ubývání oblačnosti a srážek. Teploty 14 až 19 °C, na jihovýchodě až 22 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až polojasno, na severu a severozápadě místy, jinde ojediněle přeháňky. Postupně polojasno, odpoledne místy slabé přeháňky. Teploty 19 až 24 °C, postupně 23 až 28 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty