Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.08.2023 07:26:40

Počasí: První část ochlazení dorazí z pátka na sobotu

Aktuální velká vedra se pomalu blíží ke svému konci. Původně se mělo ochladit trochu dříve, pak naopak modely hovořily o ochlazení až na konci víkendu. Až aktuální výstupy už jsou zpřesněné a mají jasněji, že první část ochlazení dojde z pátka na sobotu. V průběhu víkendu se pak bude ochlazovat dál. Na začátku nového týdne by pak mohly teploty klesnout mimořádně nízko. To už ale zase podléhá určité nejistotě, takže na vývoj počkáme. Největší horko bude nyní v pátek před frontou. To bude zase na většině území kolem 32-33 °C a velké dusno. Středa a čtvrtek jsou „symbolicky“ chladnější, nejčastěji je kolem 28-29 °C. Jižní Morava je ale rozpálenější.

Z pátka na sobotu dorazí projev zvlněné studené fronty. Místy se objeví přeháňky a bouřky, a to i silné. Během víkendu se dostane chladnější vzduch i na východ země. Kolem pondělí by pak mohla dorazit všeobecná frontální vlna, která by přinesla trvalý déšť na většinu území. Některé modely naznačují, že by odpolední teploty byly jen kolem 14 °C. Snad nás takový skokový šok nečeká. Extremita počasí se projevuje stále častěji. Třeba u teplot se nedaří nějaké střední cestě s 25 °C. Buď je obrovské horko, nebo se ochladí příliš. Na podobný charakter počasí si můžeme jen zvykat.


Předpověď počasí na další dny

Během středy bude skoro jasno až polojasno, výjimečně přeháňky, zejména na jihu a východě. Teploty 27 až 30 °C, na jihovýchodě až 32 °C.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, k večeru v Čechách od západu přibývání oblačnosti a v noci na pátek právě tam ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32 °C. 

V pátek bude oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Teploty 30 až 34 °C. Ke konci dne od západu ochlazování.

Od soboty bude oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na východě i bouřky. Přechodně i polojasno. Teploty 20 až 25 °C v západní polovině republiky, 24 až 30 °C ve východní polovině republiky. Ochlazování dle polohy fronty.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty