chmi.cz (ČHMÚ)
21.08.2023 11:00:00

Z chladné dekády rovnýma nohama do nadprůměrně teplé 🌡 Jak jsme avizovali na konci zhodnocení první srpnové dekády, v té druhé nás čekal návrat k letním teplotám a slunečnému počasí.

Z první srpnové dekády, která byla druhou nejchladnější od roku 1991, jsme se doslova přehoupli do druhé dekády, která byla naopak druhou nejteplejší. 🥵

 

🌡Podprůměrné teploty vzduchu tak skokově bez přechodného období vystřídaly nadprůměrné teploty (jak jde vidět na přiloženém grafu). 

Průměrná denní teplota vzduchu za druhou dekádu byla 21,3 °C. Nejchladněji v tomto období bylo v roce 2014 (15,0 °C), nejtepleji v roce 2000 (21,4 °C). Pro připomenutí, první dekáda byla s průměrnou denní teplotou vzduchu 14,9 °C o 4,3 °C chladnější než je pro toto období obvyklé. Ta druhá s průměrnou teplotou 21,3 °C byla o 3,2 °C nad průměrem ve srovnání s dlouhodobým průměrem 19912022 pro příslušné období.  Nejteplejším dnem druhé dekády byla neděle 20. srpna (23,2 °C).🌞

🏖V první srpnové dekádě jsme také na území ČR nezaznamenali žádný tropický den. V druhé dekádě byl tropický den kromě 11. srpna alespoň na jedné stanici každý den (viz graf).  Nejvíce jich bylo opět včera 20. srpna. 

 

.

☔Na rozdíl od první srpnové dekády, kdy převládaly plošné srážky, byla ta druhá ve znamení bouřkové činnosti. Srážkový úhrn je tak velmi variabilní a to od 0 až po více než 100 mm jak lze vidět na přiložené mapě. ⛈

☝️Mapa byla vytvořena z operativních dat automatických srážkoměrných stanic, takže ji vzhledem k prostorové variabilitě konvektivních srážek nutno brát spíše orientačně (data budou po skončení měsíce doplněna o manuální srážkoměrné stanice).

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty