Úraz na příměstském táboře? Může se stát obrovskou finanční pastí

Redakce, 18.8.2023

Běžné úrazy malých dobrodruhů a sportovců si mohou vyžádat komplikovanou léčbu. Jestliže ke zranění došlo na táboře, vzniká nárok na odškodnění. Celá řada táborů však nemá žádné pojištění, v mnoha případech chybí i oficiální zřizovatel. Šance na zisk adekvátní kompenzace pak výrazně klesají, protože je třeba o ni bojovat u soudu. Společnost Vindicia doporučuje, aby si rodiče vždy zkontrolovali, zda vybraný tábor pojistku má a zajímali se i o její výši.

Během léta je pro rodiče výzva postarat se o děti, které mají spoustu volného času. Zajímavý program nabízí klasické či příměstské tábory. Školáci se zde naučí mnoho užitečných věcí, jsou často blízko přírodě, nebo se zabaví vlastní tvorbou. Problém ovšem nastává, pokud dojde k úrazu. „Setkáváme se s tím, že drtivá většina táborů tyto situace podceňuje. Nemají vůbec žádné pojištění nebo s nízkým limitem. Už i běžné úrazy jako zlomená ruka či otřes mozku znamenají nejen nárok na mnohatisícové bolestné, ale také potřebu kompenzovat potíže rodičům. Alespoň jeden z nich totiž musí zůstat doma a o zraněné dítě se starat, což znamená výpadek v práci,“ vysvětluje Tomáš Beck, odborník na odškodnění ze společnosti Vindicia.

Obětavý úmysl, který ale může dláždit cestu k problémům

Lidé, kteří se starají o děti na prázdninách, mají většinou ty nejlepší úmysly. „Vedle placených programů a pobytů se akcí účastní i spousta dobrovolníků, kteří se školákům věnují ve svém volném čase a za žádnou či jen symbolickou odměnu. Jenže i tak platí, že jsou za děti zodpovědní. Pokud tábor nemá oficiálního zřizovatele, padají dopady úrazu právě na vedoucí. Jestliže nemají pojištění, může povinnost zaplatit odškodnění padnout právě na ně. Těžko ale očekávat, že budou mít třeba i čerstvě plnoletí vedoucí potřebné částky na kontě. Takže v konečném důsledku se rodičům zraněného dítěte ani nevyplatí se soudit a reálně důsledky nese rodina,“ zdůrazňuje odborník na odškodnění.

Rezignovat museli i rodiče synka, který si během aktivit na táboře zlomil nohu, navíc poměrně komplikovaně. Zjistili, že tábor nebyl pojištěný a odškodnění by museli soudně vymáhat po vedoucích, kteří by na jeho zaplacení neměli. Snahu o získání kompenzace proto vzdali, ačkoliv měli podle zkušeností Vindicia nárok i na stovky tisíc korun.

Jak tedy postupovat?

Pro tábory, jejich pořadatele i jednotlivce platí, že by se měli pro dané případy pojistit. „Doporučujeme, aby nešlo jen o nejnižší možnou částku. Vážný úraz s dlouhodobými následky si může vyžádat i milionovou kompenzaci a je na to třeba pamatovat. Ideální limit je minimálně 5 milionů korun, samozřejmě je nutné přizpůsobit to počtu dětí. Proto je zásadní počítat s opravdu vysokými limity. Jestliže se děti v místě i stravují, rozhodně myslete i na možnost nákazy salmonelou a pojistit se i pro tento případ,“ říká Beck.

Rodiče by měli dětem zajistit úrazové pojištění. Jestliže jde o akci v zahraničí, samozřejmě nezapomínat na velmi dobré cestovní pojištění a pojistku na odpovědnost. To vše podle povahy konkrétního tábora. Zároveň by si měli ověřit, zda vybraný tábor sám pojištěn je a na jakou částku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky