5 tipů na levný a udržitelný návrat do školních lavic

Redakce, 18.8.2023

Vítáte školní rok s úsměvem? Nebo patříte k rodičům, kterým se už koncem srpna dělají vrásky na čele, protože neví, jak finančně zvládnou pořízení nového vybavení pro své školou povinné děti? Řekne se – koupíme batoh, penál, pár tužek a pastelky. Podle průzkumu ale vyjde výbava v průměru na 5 tisíc korun, přičemž nejdráž vychází ta pro prvňáčky. A nejde jen o samotné vybavení do školy, často je třeba uzpůsobit také domácí prostředí – pořídit psací stůl, kvalitní židli. Někteří tuto situaci využijí i jako příležitost, kdy pořídit dítěti první telefon.

Abyste nemuseli sahat do úspor, máme pro vás tipy, kde a jak sehnat věci z druhé ruky. Nejen že pořídíte levně, ale zároveň udržitelně. A pokud máte sami už nepotřebné školní vybavení, jeho prodejem si můžete přivydělat a třeba pokrýt nákup nových učebnic.

Knihy a učebnice pořídíte na školní burze i knižním secondhandu

Na základní škole většinou učebnice zajišťuje škola, na střední škole je už ale jejich shánění na samotných žácích. Některé školy zprostředkovávají burzu učebnic, kde si je studenti mají možnost koupit od vyšších ročníků. Vyplatí se ale podívat i po antikvariátech a knižních secondhandech. Širokou škálu učebnic nabízí třeba Knihobot, kde si knihy objednáte pohodlně online a narozdíl od školní burzy budou v dobrém stavu.

Zároveň nám můžete poslat fotku učebnic, které máte doma a už je nepotřebujete a my je za vás nabídneme k prodeji. S fotografováním a zasíláním nebude mít žádnou práci a jen obdržíte peníze, až si je někdo koupí,“ uvádí Nicol Strungová za Knihobot.

iPhone, se kterým ušetříte životní prostředí i peněženku

Telefon je neodmyslitelná výbava školáka – nemusí to ale nutně znamenat, že mu pořídíte ten nejnovější a nejdražší model. Například Swappie prodává plně funkční repasované iPhony, které prochází důkladným testováním a lze je koupit až o 40 % levněji oproti novým modelům. iPhone8, který je pro školáky vhodný díky své odolnosti, menší velikosti a uživatelsky jednoduchému iOS softwaru, vyjde u Swappie na 4 tisíce korun. A ještě pomůžete životnímu prostředí – jeden repasovaný telefon totiž v průměru ušetří 61,5 kg uhlíkových emisí. Odpovídající přínos má život jednoho vysazeného stromu během 10 let.

Nový školní rok – nové oblečení

Nový školní rok žádá i něco nového na sebe. Kromě toho děti rostou jako z vody a nejedněm z rodičů se stalo, že po prázdninách bylo třeba kupovat nové bačkory nebo sportovní úbor. Pokud nepořídíte v sekáči ve svém městě, oblečení z druhé ruky snadno objednáte třeba na online secondhandu Vinted nebo Remixshop.

Školní potřeby nakupte na Marketplace

Nová aktovka není levná záležitost, batoh s vyztuženými zády vás může vyjít i na 2 tisíce korun. Když zapátráte na Marketplace, dostanete se na poloviční i třetinovou cenu. Stejně tak tu dobře seženete penál nebo kufřík na výtvarné potřeby. Na Facebooku najdete i swapovací či bazarové skupiny zaměřené přímo na školní potřeby. V rámci swapu je pak můžete vyměnit za jiné zboží či peníze.

Školákovi uzpůsobte i nábytek a vybavení pokojíčku

Pokud máte doma prvňáčka, určitě bude třeba přizpůsobit jeho novým povinnostem také pokoj. Samostatný psací stůj je naprostým základem stejně jako kvalitní židle. Při výběru volte nejlépe polohovací stůl a židle s nastavitelnou výškou. Nábytek tak bude „růst“ s dítětem a zajistí mu správné sezení. Nábytek z druhé ruky pořídíte snadno na Marketplace, ale i bazarech jako odkarla.cz nebo speciálním oddělení Ikey.

Tip

Na školní potřeby můžete získat také pomoc od státu. O příspěvek se žádá na kontaktním pracovišti v rámci krajské pobočky Úřadu práce v místě bydliště. Jednorázový příspěvek ze systému dávek pomoci v hmotné nouzi se poskytuje rodinám s nezaopatřenými dětmi . Žádost je třeba podat ještě před uhrazením konkrétních výdajů . Pozor – dávka je vyplácena pouze v hodnotě nejlevnějšího provedení dané věci.

Příspěvek můžete využít na:

● učebnice (pokud je škola nezapůjčuje nebo je neposkytuje zdarma)

školní pomůcky (pokud pořízení těchto pomůcek škola požaduje a jsou potřebné pro další vzdělávání, seznam potřebných školních pomůcek obvykle vydává škola)

školní aktovku či batoh, sportovní oblečení a obuv do hodin tělesné výchovy, přezůvky do školy, pracovní oděvy a pracovní pomůcky pro učně,

● zimní lyžařský a letní výcvikový kurz, školu v přírodě

● zájmové kroužky a mimoškolní aktivity



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky