chmi.cz (ČHMÚ)
17.08.2023 12:12:00

Dnes nás opět čeká chaotická tvorba bouřek🌩, a to i silných. Měly by začít vznikat po poledni na horách a jen velice pomalu🐌 se šířit k Z-SZ. Jejich výskyt bude velmi lokální, tedy nebudou na celém území vymezeném ve výstraze.

Hlavním nebezpečím dnešních bouřek budou opět přívalové srážky – přes 30 mm za krátkou dobu nebo při opakovaném výskytu nad jedním místem. Nejohroženější budou místa zejména zastavěná a nasycená po srážkách z minulých dnů. Tam především hrozí lokální zatopení i přívalové povodně.

S bouřkami mohou přijít i malé kroupy o průměru do 2 cm a nárazy větru do 70 km/h.

V noci pak čekáme „nevýstražné“ bouřky zejména na západočeské Šumavě a v Českém lese.
Zítra bude charakter počasí zřejmě podobný dnešnímu, ale výstrahu zatím nevydáváme.

Vývoj a postup bouřek můžete sledovat na výstupech meteorologických radarů📡 ČHMÚ na adrese www.chmi.cz a v mobilní aplikaci📲. Doporučujeme také aplikaci Indikátor přívalových povodní https://tinyurl.com/FFICZ.

 

Na obrázkách vidíte modelové představy o celodenním úhrnu srážek od dnešních 8 h SELČ do zítřejších 8 h SELČ. Velký rozdíl mezi modelem Aladin (pestrobarevnější) a ICON EU! Jak v lokalizaci, tak především v množství srážek. Typické pro tyto chaoticky se vyvíjející bouřky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty