chmi.cz (ČHMÚ)
17.08.2023 10:42:00

Aktualizace výstrahy na čtvrteční silné bouřky - podobně jako včera, i dnes odpoledne vzroste potenciál pro vznik silných bouřek, které budou zpočátku vznikat na horách, postupně místy i jinde.

 

ℹ️Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území ČR vymezeném ve výstraze. 

💧Vzhledem k pomalému postupu bouří budou největším nebezpečím přívalové srážky s krátkodobými úhrny nad 30 mm, výjimečně mohou být úhrny i vyšší.

🌊Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, může docházet k lokálnímu zatopení nebo je i vyšší riziko přívalové povodně.

⛈️V bouřkách se mohou vyskytnout i malé kroupy do 2 cm a nárazy větru do 70 km/h. 

⛈️V noci bude bouřková činnost slábnout, ale během zítřejšího odpoledne se budou bouřky opět objevovat, krátkodobé srážkové úhrny mohou dosahovat přes 30 mm.

👉Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na webu ČHMÚ nebo v aplikaci mobilního telefonu.  

👉Doporučujeme sledovat aplikaci Indikátor přívalových povodní.

Aktualizace: Dnes nás opět čeká chaotická tvorba bouřek🌩, a to i silných. Měly by začít vznikat po poledni na horách a jen velice pomalu🐌 se šířit k Z-SZ. Jejich výskyt bude velmi lokální, tedy nebudou na celém území vymezeném ve výstraze. 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty