Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
16.08.2023 05:52:03, aktualizováno 06:15:38

Počasí: Bouřky na většině území. Díky jejich pomalému pohybu bude největším nebezpečím vytrvalý déšť a případně i kroupy



Situace:

Nad střední Evropou se stále vlní frontální rozhraní. Současně se nad naše území bude ve vyšších vrstvách nasouvat tlaková níže.

Podmínky:

Modely předpokládají opět vyšší hodnoty lability prostředí (CAPE) v maximech kolem 3000 j/kg. Dynamická podpora (střih větru) bude ale minimální. Díky tomu se budou bouřky pohybovat jen velmi pomalu a jejich výskyt bude chaotický. Největším nebezpečím bude vydatný déšť, který díky pomalému pohybu bouřek může způsobit lokálně velké akumulace srážek, což může vést k rozvodnění menších toků a bleskovým povodním. V silných bouřkách je nutné počítat i s kroupami až do 3 cm.

První iniciaci bouřek očekáváme v oblasti hor, zejména Šumavy či Jeseníků. Poté se roztroušeně na celém území budou objevovat jednotlivé bouřky. Některé modely počítají s přechodem výraznějšího shluku bouřek na večer od jihovýchodu, přibližně z oblasti Vysočiny do části jižních, středních a východních Čech. (Bude upřesněno na základě dalšího vývoje během dne) Obecně panuje shoda na výskytu bouřek zejména v krajích: Jihočeském a pásu ležícím od Vysočiny až po Jeseníky. Dále na jihovýchodě Moravy.

Situace jako je ta dnešní neumožňuje bližší určení, bouřky se budou objevovat čistě náhodně závislé hlavně na lokálních spouštěcích mechanismech jejich vývoje. To je také důvod proč jsou vyznačeny horské oblasti barvou o vyšší pravděpodobnosti.

Multicely vs Supercely:

Podmínky pro rozvoj supercel nebudou vhodné. Vzájemná interakce silnějších bouřek (multicel) a chaotická povaha nových bouřek může nahrávat procesům jako například tzv. storm splittingu. (rozdělování). Díky tomu se supercely objevit mohou, ale neměly by mít dlouhého trvání. Na radaru takovou situaci poznáte poměrně snadno. Výraznější bouřky se jakoby "rozpůlí" a nově vzniklé jádro se začne pohybovat opačným směrem. Neplést s klasickým obnovováním v multicelárních bouřkách, které se na radaru může jevit jako "změna postupu". Chaotická povaha multicelárních bouřek je tímto typická a zejména pokud se jich objevuje více na menším prostoru. O supercelu vzniklou z rozdělení (splittingu) jde jen v případě, že nově vzniklá buňka jeví známky stáčení doprava od směru proudění a postupu dalších buněk. Je radarově nezávislá a postupuje rychleji než ostatní buňky a může rychle zesilovat. 

                                                       

Ilustrační obrázky ukazují rozdíl mezi klasickým obnovováním a chaotickým rozvojem (vlevo) v rámci běžných bouřek (multicel) a vpravo storm splitting (rozdělování), kde spodní jádro postupuje nezávisle a zesiluje (supercela). Autor animací: M.Roháček

Z dřívějších situací se také ukázalo, že přítomnost tlakové níže ve vyšších vrstvách atmosféry spolu s rozvojem konvekce občas vedlo k rozvoji oblačných nálevek (ne tornád!!!). Proto nelze vyloučit jejich pozorování, které je v našich podmínkách naprosto běžnou záležitostí a případní svědci se takových oblačných vírů nemusí bát. Takové nálevky jsou nebezpečné jen v případě, že jsou vázané na oblačnou sníženinu (wall cloud), která je spojená se základnou bouřky/přeháňky. Ostatní víry spojené jen s šedavou oblačností a nerotující bouřkou či přeháňkou (jako celek rotující) jsou slabé a nepředstavují větší riziko.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty