Kompletní proměna libereckého bytu: Rodina se rozhodla přetvořit 3+1 v mezonet

Redakce, 8.8.2023

Rekonstrukce bytu může být někdy oříšek. Své o tom ví i Petra z Liberce, která se k ní spolu s rodinou odhodlala na začátku roku 2021. Stísněný byt v posledním patře bytového domu s dispozicemi 3 + 1 se rozhodli zmodernizovat a především rozšířit o do té doby nevyužívané podkrovní prostory. Tehdy však ještě netušili, kolik překážek a útrap je při takovém procesu může potkat.

Než začala pandemie koronaviru, žilo se Petře s manželem a dvěma dětmi v libereckém bytě o dispozici 3+1 pohodlně. Jakmile však udeřil zákaz vycházení, uvědomili si, že se jim doma nedostává osobního prostoru. Rozhodli se proto, že se pustí do rekonstrukce dosud nevyužívané půdy a vytvoří ze svého bytu mezonet. „Když už jsme byli u toho, chtěli jsme samozřejmě předělat byt kompletně. Našim cílem bylo zkrátka vytvořit domov, kam se budeme vždy rádi vracet,“ vysvětluje Petra. Pustili se tedy do akce, jejímž výsledkem měla být kromě renovace podkroví také změna dispozice původního bytu za pomoci vybourání několika příček, zateplení střechy a instalace střešních oken. Zároveň bylo potřeba zesílit nosné trámy na střeše, vyrovnat podlahy, instalovat nové schodiště, koupelnu i kuchyň a nakonec nově omítnout zdi.

Vše začalo v lednu roku 2021, kdy si do bytu pozvali projektanta. „Projektantovi jsme dali přednost před architektem, protože jsme měli větší důvěru v jeho technickou přesnost,“ říká Petra. Dalším krokem bylo zajištění stavebního dozoru. Ten si Petra musela najmout, protože rekonstrukci zajišťovaly různé firmy. Právě stavební dozor tak byl zodpovědný za to, aby byly všechny stavební práce v souladu s projektovou dokumentací.

Investovaná částka stále stoupala

Původní cenu rekonstrukce odhadli odborníci na 1 200 000 korun. Ačkoliv byli manželé prozíraví a vzali si úvěr o 300 tisíc korun vyšší. Velmi brzy jim však došlo, že i tak finanční stránku věci podcenili. „Už v úvodní fázi rekonstrukce se náš rozpočet navýšil, když jsme zjistili, že naše dosavadní topení bylo zcela nedostatečné, a rozhodli jsme se je nahradit moderním kotlem reflektujícím venkovní teplotu,“ popisuje Petra. Se stoupající cenou stavebních materiálů a řemeslných prací pak původní částka nadále šplhala.

Na jaře a v létě roku 2021 začalo dlouhé papírování, v jehož rámci bylo nutné zaplatit zvlášť za posudky jednotlivých odborníků. Vše zakončilo v prosinci razítko ze stavebního úřadu „Stavební povolení bylo nutné získat proto, že jsme v podkroví přidávali střešní okna. Jednalo se tedy o zásah do střešní konstrukce,“ vysvětluje Petra. Aby alespoň trochu ušetřili, řemeslníky a nákup konkrétních stavebních materiálů si manželé domlouvali po vlastní ose. „Některé firmy naštěstí nabízí zdarma poradenství ohledně toho, jaké materiály budou pro konkrétní projekt nejvhodnější. My jsme se třeba obrátili na Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain,“ popisuje Petra. Potíž byla tedy hlavně s řemeslníky, jichž je v posledních letech nedostatek. Celý proces se tak výrazně protáhnul, protože se na ně muselo čekat.

Suché podlahy unese každá konstrukce

Po Vánocích konečně začaly bourací práce. Během nich se ukázalo, že podlaha v původním bytě jsou v podstatě pouhé trámy ledabyle položené na škváru. Betonovou podlahu by však konstrukce neunesla, a tak Petra pro rekonstrukci zvolila takzvanou suchou podlahu, kterou tvoří sádrokartonové nebo sádrovláknité desky. „Suchá plovoucí podlaha je systém realizovaný s minimálním množstvím vody na stavbě. Sádrokartonové a sádrovláknité desky vynikají nízkou hmotností, takže se dají položit prakticky kamkoliv,“ vysvětluje Robert Hošek, odborník na suchou výstavbu ze společnosti Rigips. „Mezi jejich další výhody patří vysoká nosnost a variabilní stavební výška skladby. Pro rekonstrukce tak bývají suché podlahy ideální volbou,“ dodává.

Rodině se však nepodařilo včas sehnat řemeslníky, kteří by měli se suchou výstavbou dostatek zkušeností, a tak přesedlali na klasický způsob s využitím takzvaných OSB desek. „Trámy v podlaze tak bylo nutné vyrovnat a zpříložkovat tak, aby výškově odpovídaly. Na ně jsme pak do kříže usadili a přilepili OSB desky. Podlaha v koupelně byla zase upravena odlehčeným keramzito-betonem a zedníci ji dorovnali samonivelační stěrkou,” popisuje Petra.

 

Samotné stavění a budování začalo v březnu roku 2022. Sádrokarton nakonec využila rodina k vytvoření nových příček v obou patrech. Dispozice prostoru se tak zcela proměnily. „Půdu jsme se rozhodli rozdělit na několik místností. Z původně oddělených pokojů, v nichž byly původně ložnice a dětský pokoj,  jsme zase za pomoci odborníků z Rigipsu udělali jednu místnost, obývací pokoj spojený s kuchyní,“ vysvětluje Petra. V obou patrech se také nově nahazovaly vnitřní omítky. „Také zde byla problematická místa vyplněna za pomoci sádrokartonu, protože to bylo rychlejší a levnější než dozdívání,“ vysvětluje odborník z Rigipsu.

 

Autorem fotografií je Weber, Saint-Gobain 

Komfort v podkroví zaručí zateplení střechy

Aby bylo podkroví pro rodinný život dostatečně komfortní, bylo samozřejmě nutné zateplit střechu. „Pro zateplení byla zvolena minerální vata, která představuje pro zateplení šikmé střechy ideální materiál. Díky zateplení bude možné v podkroví zajistit tepelný komfort a příjemnou teplotu, aniž by rodina za vytápění platila extrémní částky,“ říká Tomáš Truxa, odborník na zateplení ze společnosti Isover. Zateplení podkroví nicméně prospěje pohodlí obyvatel i v létě. „V nezateplených půdních prostorách bývá v letních měsících nesnesitelné horko. Zateplení zamezuje jejich přehřívání, v důsledku čehož bývá na půdě příjemnější klima i za horkých dní,“ vysvětluje odborník z Isoveru.

Petřiným snem byla nová koupelna. Zvolila pro ni minimalistický design s imitací dřeva a stěny i strop nechala obložit speciálními impregnovanými sádrokartonovými deskami. „V prostorách koupelny bývá často vlhko. Impregnované desky jsou navrženy speciálně tak, aby ani v místech s vysokou vzdušnou vlhkostí nedocházelo ke vzniku plísní a prostředí tak zůstalo maximálně zdravé,“ vysvětluje Robert Hošek z Rigipsu. Materiály pro další úpravy koupelny, jako je penetrace a lepidlo na obklady, pak manželé zvolili v rámci jednoho systémového řešení. „Systémová řešení jsou vždy výhodnější, protože zaručují, že spolu budou jednotlivé komponenty navzájem fungovat. Zároveň nám dávají možnost reklamace, kterou při využití výrobků od různých značek ztrácíme,“ upozorňuje Miloš Hutník ze společnosti Weber, která se na řešení tohoto typu zaměřuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky