Petr Hanisch (AliaWeb)
Měny-forex  |  26.11.1999 10:59:51

Česká pojišťovna získá většinu v Expandia Bance

Česká pojišťovna získá většinu v Expandia Bance

Po měsících hledání a jednání s potencionálními investory bylo rozhodnuto. Strategickým partnerem v Expandia Bance se stane Česká pojišťovna. Ta koupila v první fázi 9,9 procenta akcií Expandia Banky, a pokud Česká národní banka schválí celou transakci, pořídí si dalších 40,2 procent a získá tak 50,1 procent, tedy těsně nadpoloviční majoritu. Majetková účast navíc může vzrůst až na 97 procent v termínu od druhého čtvrtletí 2000 do druhého čtvrtletí 2002. Součástí vstupu České pojišťovny bude rovněž posílení kapitálu Expandia Banky. Investice se uskuteční z vlastního jmění ČP, nikoliv z prostředků jejich technických rezerv. Kupní cena nebude podle dohody smluvních stran zveřejněna.

Živě komentuje: O tom, že Expandia Banka musí být koupena, jinak nepřežije, se vedly v zákulisí řeči již poměrně dlouho. Expandia Banka byla ostatně již při svém začátku nastartována s tím, že do ní bude muset vstoupit silný investor. Po neúspěšných jednáních se zahraničními investory se začalo jednat i s Českou pojišťovnou. Nyní, když je tedy již oficiálně známo, že novým většinovým majitelem se stane Česká pojišťovna, přijde jistě období uklidnění. Ochota svěřit své finance Expandia Bance jistě nebyla příliš velká, když jste věděli o nebezpečích, které jí hrozí bez silného partnera. Česká pojišťovna jistě silným partnerem je.

Protože u nás ve firmě má řada lidí vlastní účet u Expandia Banky, provedl jsem si takový malý průzkum, jestli se pro ně osobně něco vstupem České pojišťovny změní. Byl jsem překvapen, že i u tak vyhraněné skupiny zaměstnanců aktivních a poměrně zběhlých v informačních technologiích byly odpovědi velmi různorodé. Ve většině přesto převládal názor, že se pro ně nezmění vůbec nic. Sice se několika obrátily oči v sloup při vyslovení jména České pojišťovny, ale po chvíli sami došli k tomu, že vlastně není důvod jejich přístup k Expandia Bance měnit a že je to jen dobře. Pouze jeden se rozhodl na základě této akvizice přejít k jinému bankovnímu ústavu. Další naopak hned odvětil, že již bylo na čase a že je to jen dobře. Jiný po svých zkušenostech s kompetentností brněnského kontaktního centra odvětil, že horší to jistě být nemůže.

Podle mého názoru bude mít nový majitel výrazný vliv na současné portfolio klientů. Expandia Banka se může se svými 20 000 klienty pokládat za menší bankovní ústav, jejich struktura se navíc vymyká běžným bankovním průměrům. V Expandia Bance mají své účty především lidé s přístupem na Internet, aktivně vystupující v současných komunikačních technologiích a velmi pečlivě zvažující cenu svého času a vhodnosti investic. Proto bývá u nich Expandia Banka často jen dalším bankovním ústavem z mnoha, kvůli nižším úrokovým mírám mají velké úspory jinde. Česká pojišťovna toto bude (muset) měnit. Její široká síť poboček a zástupců bude muset pochopit a absorbovat čistě digitální banku, stejně tak Expandia Banka bude muset rozšířit svou síť zákaznických center. Výsledkem toho bude, že Česká pojišťovna získá kvalitní technologii pro digitální transakce, kterou bude moci začlenit do svých produktů, a Expandia Banka své čistě internetové zaměření s několika málo kontaktními místy přetvoří do běžnější banky sice s větším počtem přepážek, ale stále kvalitní internetovou komunikací. Uvidí se také, jaký bude mít vliv změna majitele na poplatky za vedení účtu, které jsou u Expandia Banky jedny z nejvyšších. Jistě se najdou důvody pro pohyb oběma směry – větší počet přepážek zvýší režii na provoz, příliv nových klientů zase zajistí hlavně nižší poplatky.

No na závěr podle mne to nejdůležitější, Česká pojišťovna se prostě potřebuje také dobře prodat. Zatímco ostatní pojišťovny mají většinou již svou vlastní banku, pojišťovna byla stále osamocena. Nyní je tedy i z České pojišťovny solidní bankovní dům s širokým portfoliem služeb, které lze mezi sebou dobře kombinovat. Česká pojišťovna tedy provedla výpočet 1 + 1 = 3 a předpokládá, že se to projeví i na sumě, která bude později na její cenovce.

autor: Tomáš Holčík

článek převzat od Živě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688