SHMÚ (shmu.sk)
24.07.2023 17:43:00

Na severovýchode sa vyskytovala supercela, ktorá len veľmi pomaly postupovala na východ až juhovýchod, stále prináša väčšie krúpy a prívalový dážď.

Na severovýchode sa stále vyskytuje supercela, ktorá len veľmi pomaly postupuje na východ až juhovýchod, stále prináša väčšie krúpy a prívalový dážď. Zdokumentovali ste krúpy s maximálnym priemerom do 6 cm (obr. 1, 2), priniesla aj prívalový dážď a lokálne povodne.

Dlhšie bola pomerne stacionárna, a preto má rozsiahlu nákovu, ktorú výškové prúdenie unáša ďaleko od zdroja nad Ukrajinu (obr. 3).

Ďalšie búrky vznikajú na rozhraní siahajúcom z Dolného Rakúska na Moravu, no k nám nepostupuje (obr. 4).

Naším smerom však postupuje búrka v centrálnom Rakúsku, ktorá prináša aj silnejší vietor s nárazmi 70-100 km/h. Viaceré numerické modely simulujú príchod aj na Slovensko, kde sú aj podľa meraní vhodnejšie podmienky (teplejšie a vlhšie prostredie), no v Rakúsku jej v ceste stojí pomerne suchá oblasť, ktorá tak môže spôsobiť jej zoslabnutie (to sa týka najmä severnej časti búrky, ktorá už v týchto chvíľach slabne, južná by však nemusela, v blízkosti Álp sú podmienky lepšie). Silný vietor tak vo večerných hodinách môže prísť aj na Slovensko. [MŠ]

Moravskoslezský i Olomoucký kraj zasáhly v pondělí odpoledne velmi silné bouřky, na některých místech na Přerovsku padaly několik centimetrů velké kroupy.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty