Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
17.07.2023 16:00:01, aktualizováno 18:26:24

Počasí aktuálně: Hlavní pásmo bouřek odešlo nad Slovensko. Podle očekávání se na severovýchodě ČR tvoří izolované bouřky.

 

Situace:

Podle předpokladu se objevují izolované bouřky v severovýchodních partiích ČR
(zmíněného v ranní předpovědi) viz pasáž:

Citace z rána:

"Možnost, že po přechodu dopoledních bouřek se odpoledne či na večer, mohou objevit další bouřky ve východních Čechách. V tomto případě bychom se bavili o úseku táhnoucím se přibližně od jihovýchodního okraje Královehradeckého kraje přes Jeseníky až do centrálních partií Moravy. Předpověď takto izolovaných bouřek není ani při nejlepší vůli možná. Jediné, co k tomuto scénáři jde říct je fakt, že při podobných situacích se často vyskytují „doprovodné“ osamocené buňky/supercely, právě po přechodu hlavního pásma bouřek. Letos se zdá, že oblasti, které jsou mezi „supercelami“ oblíbené jsou již zmíněná místa, mezi které patří například Svitavsko, Olomoucký kraj."

Doplnění:

Uvidíme jak dlouho nově vznikající bouřky přežijí. Pro všechny případy jsem vyznačil oblast kam nejspíš budou postupovat, či kde mohou vznikat další. Sondáže ze 12:00 UTC naznačují, že v oblasti je stále zbytková instabilita. Pražská sondážka ukazuje výraznější dynamickou podporu, která se během dne "přesouvá" směrem k východu a severovýchodu. Tyto vznikající buňky jsou tedy spojené s touto dynamičtější vzduchovou hmotou. Je pravděpodobné, že tyto nově vzniklé bouřky (nebo jedna výraznější) se mohou během svého života stát supercelami. Očekáváme ale, že jejich výskyt bude jen dosti lokální, nepůjde tedy o pásmo, jako tomu bylo ráno.

Update 16:40

Buňka vstupuje do oranžově vyznačené oblasti a momentálně slábne, je možné, že během postupu znovu nabere na síle. Další malé jádro se objevuje na Vysočině



 

 

 

 

 

 

UPDATE: 18:15

Osamocená buňka (možná slabší supercela), postupuje směrem do oblasti mezi Fulnek/Studénku.




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty