Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.07.2023 16:24:41

Horké počasí vydrží. Místy bouřky, ale i extrémní sucho

Sobota byla extrémně horká. V Čechách bylo na několika místech přes 38 °C. Takto horký den by se prozatím neměl opakovat, nicméně teploty budou nadále stoupat k 30 °C v odpoledních hodinách. Nyní se navíc přidávají velmi teplé noci, někde i tropické nad 20 °C. Nejnižší polohy budou mít v novém týdnu nejčastěji kolem 31 °C odpoledne na teploměru. Střední polohy pak 28 °C. Místy se objeví bouřky, často i noční. Ojediněle silné s nárazovým větrem, kroupami a přívalovými srážkami.

Často se setkáváme s názory, kde jsou ty bouřky? Bohužel bouřky jsou regionální záležitost, a když se hovoří, že budou místy, prostě se jedná třeba o 30 – 40 % území. A jsou vybrané lokality, kterým se srážky vyhýbají více než jiným. Pak je jejich čekání na srážky marné. Ale předpověď správná je, bouřek se opravdu vyskytuje dost, ale jen někde. „Subtropické“ počasí těchto dnů situaci ještě víc nahrává. Bouřky jsou prudké, rychlé, navíc lokální.

A tak právě v místech, kde se srážky neprosazují, vzniká extrémní sucho. Menších požárů zejména travních porostů a zemědělských ploch je momentálně nepočítaně. V pondělí vydává svou pravidelnou aktualizaci projekt Intersucho. Očekává se extrémní sucho přibližně na 20 % území republiky. Na dalších 20 % území je druhý nejvyšší stupeň sucha – tzv. výjimečné sucho. V noci na pondělí se sice čekají noční bouřky, určitě se ale opět neobjeví všude.


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude zpočátku většinou oblačno, místy déšť, přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Teploty 25 až 30 °C, místy až 32 °C.

V úterý bude skoro jasno až polojasno, na jihu přechodně ojediněle přeháňky. Teploty 27 až 31 °C. 

Ve středu bude převážně polojasno, od západu oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 27 až 31 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. V dalších dnech srážky místy. Teploty 25 až 30 °C.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty