Kolik by Češi ušetřili, kdyby se v létě sprchovali vlažnější vodou?

Redakce, 14.7.2023

Češi se v létě sprchují častěji. Ať už je to kvůli tropickému počasí nebo sportovním aktivitám, které jsou i mezi nesportovci v létě velmi oblíbené. Aktuální vysoké ceny energií tak českým rodinám sprchování prodraží až na 39 denně při ohřevu vody elektřinou, v případě plynového ohřevu pak skoro na 20 . Když se tyto částky sečtou, roční vyúčtování může mnohé překvapit. Během léta může čtyřčlenná rodina ušetřit až 2 828 , v případě, že se budou sprchovat dvakrát denně. V článku přinášíme typy, jak při sprchování nějakou korunu ušetřit a zároveň podpořit své zdraví.

Kolik zaplatíte za ohřev teplé vody?

Během roku se každý sprchuje alespoň jednou denně. Avšak během letních měsíců si Češi dopřávají sprchu i několikrát za den, aby se osvěžili a schladili. Průměrně se lidé sprchují 5 minut vodou o teplotě 38 °C. Abychom vám mohli ukázat, jak spočítat cenu sprchování, nevyhneme se lehkému počítání a troše techniky. Na modelovém příkladu čtyřčlenné rodiny vám pomocí jednoduchého vzorce ukážeme, kolik korun v průměru jedna rodina zaplatí. Vzoreček si pak můžete přizpůsobit na jakoukoliv domácnost a sami si spočítat, kolik můžete ušetřit nejen v létě.





„Pro náš modelový příklad budeme počítat s průměrnou spotřebou 50 litrů vody na osobu. To proto, že za minutu nám obvykle sprchou proteče 10 litrů vody. Musíme zároveň počítat s tím, že spotřeba energie na ohřev teplé vody je vždy závislá na teplotě vstupující studené vody, na požadované výstupní teplotě a na celkové spotřebě vody,“ vysvětluje k výpočtu David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti STIEBEL ELTRON.

Pokud si každý člen rodiny dopřeje jednu 5minutovou sprchu denně, spotřebují dohromady 200 litrů vody za den. Voda z vodovodního řadu má 10 °C, proto je třeba ji ohřát na požadovanou teplotu 38 °C, tedy o 28 stupňů. Pro ohřev takového množství vody podle vzorečku spotřebujeme 6,51 kWh. Většina Čechů vodu ohřívá průtokovým ohřívačem pomocí elektřiny nebo plynu. Průměrná cena energie pro ohřev teplé vody je 6 Kč za kWh z elektrické sítě a 3 Kč za kWh z plynu. Máme-li tedy sprchu ohřívanou průtokovým ohřívačem vody, tak rodina za ohřev vody elektřinou zaplatí 39,06 a plynem 19,53 denně. V letních měsících od června do srpna (92 dní) jde celkem o 3 594 v případě ohřevu elektřinu a 1 797 při ohřevu plynem.

Jak můžete ušetřit a zároveň podpořit své zdraví?

Stačí se sprchovat o pár stupňů chladnější vodou. Na koupalištích se běžně pohybuje teplota vody okolo 27 stupňů, což je velmi příjemná teplota i pro letní sprchu. Řada Čechů díky popularitě otužování studenější vodou sprchuje dokonce celoročně. Otužování má skvělý vliv na posílení imunity a psychické odolnosti, trénujete tím svou vůli a vytrvalost a v neposlední řadě přináší finanční benefity. I když snížíte teplotu vody jen o 3 stupně, můžete ušetřit stovky korun. Kolik přesně může rodina ušetřit, si ukážeme na následujících příkladech.

Modelové příklady

Pokud snížíme teplotu vody na 33 °C, stačí průtokovým ohřívačem vodu ohřát o 23 stupňů. Čtyřčlenná rodina za ohřev vody denně zaplatí 32,1 při použití ohřívače na elektřinu a 16,1 při využití plynu. Při použití elektřiny by jedna rodina za léto zaplatila 2 953 a ušetřila tak 646 . Pokud by ohřívala vodu plynem, tak by zaplatila 1 481 a ušetřila 318 .

Lze však ušetřit ještě více, a to v případě, že se budou sprchovat vodou o teplotě 27 °C. Při použití elektřiny by denně platila 23,7 a za celé léto 2 180 . Celkem by tak rodina ušetřila 1 414 . Pokud rodina využívá k ohřevu plyn, tak by denně platila 11,85 a za celé léto 1 090 . Dohromady by ušetřila 707 V případě, že se budou členové domácnosti sprchovat dvakrát denně, je úspora při snížení teploty dvojnásobná, tedy 2 828 při ohřevu elektřinou a 1 414 korun při ohřevu plynem. A to jen za letní sezónu.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky