Změny v dotacích na tepelná čerpadla od září

V loňském roce u nás bylo instalováno přes 60 000 tepelných čerpadel [1] , jejich prodej se tak oproti roku 2021 zdvojnásobil. Zhruba polovina pak byla instalována díky dotacím [2] , které se budou od září měnit. Výrobce Daikin odpovídá na rostoucí poptávku novým monoblokovým tepelným čerpadlem (bez vnitřní jednotky) Daikin Altherma 3 M. Je cenově velmi výhodné a hodí se zejména pro projekty, kde je potřeba šetřit místem.

Dotace na náhrady plynových kotlů jsou tu!

Nová zelená úsporám (NZÚ) vstoupí od září (po letní přestávce) do dalšího období s větším objemem prostředků: 55 miliard korun na pokrytí financování NZÚ i NZÚ Light. Žadatelé nově získají možnost vyměnit plynový kotel či jiné plynové topidlo (např. vafky) starší 20 let v rodinném domě za tepelné čerpadlo. Podmínkou této podpory bude aspoň částečně zateplený dům s tzv. energetickým štítkem budovy minimálně v úrovni D [3] .

Stávající dotace na tepelné čerpadla

Vzduch-voda

Nízkopříjmové domácnosti [4] mohou stále čerpat tzv. kotlíkovou dotaci ve výši až 180 000 na tepelné čerpadlo vzduch-voda s ohřevem teplé vody. Podpořeny budou projekty realizované od 1. 1. 2021. Vždy se však musí jednat o náhradu starého neekologického kotle na tuhá paliva (1. a 2. emisní třídy) a žádost musí být podána do 31. 8. 2024 včetně!

Ostatní zájemci mohou od září 2023 žádat o příspěvek na pořízení tepelného čerpadla ze zmíněného programu NZÚ, a to ve výši až 100 000 . Letní přestávku mohou žadatelé využít k přípravě kvalitního projektu renovace jejich domu a výběru spolehlivého a prověřeného dodavatele.

Podpořeny budou rovněž projekty realizované od 1. 1. 2021, ale spektrum podpořených renovací je v NZÚ mnohem širší:

- výměna kotle na tuhá paliva nižší než 3. třídy (žádost musí být podána do 31. 8. 2024 včetně!),

- výměna lokálních topidel na pevná paliva (tedy např. kamen na uhlí), sloužících společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění,

- výměna kotle na topné oleje,

- výměna elektrického vytápění (pouze u zateplených rodinných domů s energetickým štítkem A až D! Netýká se památkově chráněných budov a rodinných domů, u nichž současně běží žádost o podporu na zateplení.)

- výměna plynového kotle či jiného plynového topidla (např. vafky) staršího 20 let (pouze u zateplených rodinných domů s energetickým štítkem A až D! Netýká se památkově chráněných budov a rodinných domů, u nichž současně běží žádost o podporu na zateplení.)

Vzduch-vzduch (splitová klimatizace)

„Podporu z NZÚ je možné čerpat také na tepelná čerpadla vzduch-vzduch, tedy vestavné (splitové) klimatizace. Musí být však hlavním zdrojem vytápění v domě nebo bytě a splňovat energetickou účinnost v režimu vytápění alespoň A++. Podmínky pro čerpání dotace jsou stejné jako u tepelných čerpadel vzduch-voda, půjde však zejména o náhrady elektrického vytápění, kdy v domě chybí teplovodní rozvody,“ upozorňuje Vladimír Macháček zodpovědný za oblast prodeje rezidenčních výrobků Daikin. Na klimatizaci určenou k vytápění můžete v rodinném domě získat podporu až 60 000 .

Země-voda

Od září vzroste o 40 000 podpora na tepelná čerpadla typu země-voda s plošným kolektorem. Naopak tepelná čerpadla se zemními vrty již podporována nebudou.

Trendy v oblasti tepelných čerpadel

Dlouhodobě se výrobci tepelných čerpadel snaží o zvýšení energetické účinnosti svých zařízení a také rozsahu spolehlivého fungování s ohledem na venkovní teploty. Nově však odstartoval závod i v designu, chytrém ovládání a zmenšování.

„Výhodnou alternativou zejména pro stavby, v nichž nechcete nebo nemůžete zbytečně plýtvat prostorem, je tzv. monoblokové čerpadlo, kdy je kompresor i chladivový obvod umístěn v kompaktní venkovní jednotce, takže doma už žádnou vnitřní jednotku nepotřebujete. Toto tepelné čerpadlo můžete napojit rovnou na vnitřní systém vytápění – buď na podlahové topení nebo konvektory, případně na zásobník pro ohřev teplé vody (boiler),“ uvádí Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Daikin Altherma 3 M je první monoblok Daikin třetí generace, který se může pochlubit novým designem, nižší hlučností a ekologičtějším chladivem R-32. Samozřejmostí je intuitivní ovladač, který získal řadu ocenění za design, nebo možnost ovládání prostřednictvím aplikace ve vašem chytrém telefonu. Kotlíková dotace (v maximální výši 180 000 ) tak pokryje převážnou část nákladů spojených s pořízením tohoto čerpadla.

Kompaktní rozměry venkovní jednotky, bez vnitřní jednotky

Energetická třída až A+++

Provoz až do venkovní teploty -25 °C

Teplota výstupní vody 55 °C při venkovní teplotě -15 °C

K dispozici v provedení 4, 6 a 8 kW

Vhodné zejména pro menší novostavby nebo rekonstrukce novějších objektů



[1] Zdroj: https://www.mpo.cz/assets/cz/energetika/statistika/obnovitelne-zdroje-energie/2023/3/Tepelna-cerpadla-2010-2022.pdf

[2] Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20230630_Program-Nova-zelena-usporam-ma-letni-prestavku

[3] Netýká se památkově chráněných staveb a rodinných domů, kde je současně zažádáno také o podporu na zateplení.

[4] Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo žadatel či některý z členů jeho domácnosti pobíral v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti příspěvek na bydlení. Zdroj: https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/#grant-10290



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy