Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
30.06.2023 16:16:17, aktualizováno 16:27:48

Počasí aktuálně: Bouřky postupují do Čech

 

Zpráva: 

Momentální radarový vývoj potvrzuje pomalý postup bouřkových jader. Nejsilnější bouřky se vyskytují momentálně na Žatecku. Během následujících hodin se očekává postupné zesilování těchto bouřek. To se týká stále zejména západních a severozápadních Čech a částí Středočeského a Plzeňského kraje.  Největším nebezpečím v těchto bouřkách je jejich pomalý postup. Hrozí tedy lokální výraznější akumulace srážek a možné bleskové povodně. Vyloučit nelze ani silnější krupobití (zejména s akumulací menších krup) v rámci výraznějších bouřkových jader. Zatím ale situace nenaznačuje nějaké zvýšené riziko. To přetrvává podle předpokladů nejvíce na severozápadě ČR. 

 

 























Snímek z produktu radial velocity (pomáhá detekovat rotace bouřkových buněk) zatím nenaznačuje přítomnost supercel nad územím ČR. (DWD)


Sondáže:

Jak potvrzují analýzy sondážních měření, tak podmínky pro rozvoj silnějších bouřek nejsou příliš vhodné. Pražské měření ukazuje jen velmi mírnou labilizaci prostředí a slabou podporu ze strany dynamiky (střih větru). To je způsobené také tím, že pásmo přecházející od rána z jihozápadu postupovalo pomaleji než modely předpokládaly. To zapříčinilo, že nad velkou částí Čech přetrvává zatažená obloha i do pozdějších hodin, což značně limituje sílu a postup vznikajících bouřek. Tam kde se projasní, může lokální prohřev povrchu, spolu se zvýšenou vlhkostí vytvářet uzavřené kapsy se zvýšenou labilizací a to pak způsobuje radarově viditelné zesilování a zeslabování bouřek nad určitými lokalitami. Sondážní měření z Německa (Meiningenu) celou situaci potvrzuje. Zde hodnoty CAPE dosahují jen kolem 1000 j/kg se slabou dynamickou podporou. Stále tedy trvá, že bouřky by tentokrát neměly být příliš silné. 

 

 

 

Zdroj radaru: Zpracované surové snímky ze sítě DWD (M.Roháček / data DWD) 

Sondáže zpracoval: M.Roháček


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty