Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
30.06.2023 02:37:20, aktualizováno 07:47:11

Počasí: Noční slábnoucí slabé bouřky a přeháňky by se postupně měly přesouvat od jihozápadu směrem k hranici ČR.

 

 

Situace:


Nad naše území se dostane zvlněná studená fronta. Před ní bude proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C. Slabý jihozápadní vítr se během dne změní na západní až severozápadní. V bouřkách bude přechodně zesilovat.


Obecně:


Noční slábnoucí slabé bouřky a přeháňky by se postupně měly přesouvat směrem k hranici ČR. Ráno a dopoledne bude zejména v Čechách zataženo (jihozápadní a střední Čechy hlavně). Postupně se bude obloha projasňovat. Pásmo deště a zatažené oblohy se bude přesouvat dále na východ směrem nad Vysočinu a Moravu. Chaotická iniciace bouřek se očekává v pásu táhnoucím se ze středu až po jih Německa. Budou se ale vyskytovat poměrně roztroušeně. Směrem ke dvanácté hodině a následně odpolene panuje v rámci modelů poměrně shoda na výraznější bouřkové činnosti v oblasti Saska. Po poledni by měly už první výraznější bouřky být v blízkosti západní hranice. Následně se už modely příliš neshodují na samotném přechodu fronty. Například GFS v momentě, kdy je psána tato předpověď přesouvá bouřkovou činnost do oblasti Vysočiny a Moravy. V tomto ohledu je ale tento model osamocený a všechny ostatní modely preferují oblasti západu a jihozápadní hranici. Konkrétně: Ašský výběžek, Plzeňsko, severozápadní Čech, části Středočeského kraje a severní Čechy. Odpoledne a večer (15-20:00) se pásmo bouřek bude zvolna přesouvat na východ a stáčet se k jihovýchodu. Nelze vyloučit bouřkovou činnost i v noci na sobotu a to v oblasti jižní Moravy a Vysočiny.                                                                                                                                        

Výrazný shelf cloud, který se objevil dne 31.3.2023 v Říčanech u Prahy. Některé bouřky nebo výraznější přeháňky mohou být dorpovázené podobnými formacemi. Přítomnost shelf cloudu většinou značí riziko silnějšího nárazovitého větru. Autor: Miloslav Roháček

 

Doprovodné jevy 

Se zohledněním aktuální situace a pohybu buněk na radaru lze již nyní usuzovat spolu s výstupy modelů, které ukazují jen nevýraznou dynamickou podporu, že bouřky by neměly být příliš nebezpečné. Přesto však vzhledem k jejich pomalejšímu postupu nelze vyloučit výraznější srážkové úhrny, to se týká zejména severozápadních Čech a horských oblastí. 

 

Supercely:

Slabší dynamická podpora (střih větru 0-6 km v maximech do 15 m/s). Dále predikovaná relativní helicia pro 0-3 km nepřesahuje ani v exterémních variantách hodnoty do 80 m2/s2. Slabší labilizace prostředí: Kolem 1000-1200 j/kg. Tato kombinace spolu s pomalejším postupem buněk znamená, že konvekce bude dosti lokálního a chaotického charakteru. Současně to znamená nevhodné podmínky pro vznik supercel (bouřek vykazujících rotaci). 

 

Bouřkové linie (SQL) 

I přes předpokládaný chaotický postup bouřek se nevylučuje regionální slučování bouřek do menších shluků. Tak jako při jakékoliv bouřkové situaci hrají roli hlavně lokální podmínky, které není možné současnou technikou efektivně předvídat. Platí proto, že bouřky které jsou schopné se slučovat do liní mohou být doprovázené silnějšími nárazy větru. Modely pro predikci nárazů větru naznačují maximální nárazy do 20 m/s a to zejména v horských oblastech. (Krušné hory).

Nowcasting

(Krátkodobá předpověď) 

V případě výraznějších změn (které se ale neočekávají), by byla tato předpověď aktualizována formou tzv. nowcastingu (předpověď v rámci 1-2 hodin dopředu založená zejména na reálné radarové situaci).





Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty