Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.06.2023 17:59:13

Počasí: Ve čtvrtek a pátek kolem 27 °C, pak fronta

Vliv studeného severozápadního proudění ve střední Evropě slábne. Ve čtvrtek a pátek se oproti úterý a středě dost oteplí. Bude to ale jen další zakolísání počasí, protože už v pátek večer začne od severozápadu přecházet Česko další studená fronta. A zase taková "neúplná". Na jihovýchod možná nedoputují skoro žádné srážky, zatímco na severozápadě a západě může být i dost bouřek.

Teploty před frontou vyletí až na 30 °C, zejména v Čechách. Za frontou se mírně ochladí na sobotu (bude kolem 23 °C), ale v dalších dnech by se pak mělo opět oteplovat. Severozápadní složka proudění nepouští do střední Evropy trvalé tropy, což je ale asi pro velkou většinu z nás dobře.

Pokud se modely moc nemýlí, tak kromě této studené fronty nebude na většině území vůbec pršet. A ledaskde nespadne žádná voda ani na této frontě, jak bylo řečeno. Předpovědi jsou tak velmi suché a sucho na našem území by se místy mělo rychle stát silné až extrémní. Snad bude nějaká změna výhledů a srážky dorazí.


Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, zpočátku na severovýchodě velká oblačnost a doznívání deště. Teploty 24 až 28 °C, na severovýchodě kolem 23 °C.

V pátek bude jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 26 až 30 °C, odpoledne a večer na západě už jen kolem 24 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 20 až 24 °C, místy až 26 °C (hlavně na jihovýchodě).

Od neděle bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Postupně ubývání srážek. Teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě tepleji. V dalších dnech oteplování. 

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty